Астрономічні події 2022 року / фото REUTERS

2022 рік подарує чимало яскравих подій астрономам і всім любителям красивих космічних явищ. Багато з них буде видно неозброєним оком. Розповідаємо про найкрасивіші космічні події, які потрібно обов'язково подивитися в цьому році.

Раніше ми перераховували всі сонячні і місячні затемнення в 2022 році.

Зорепади у 2022 році

Цього року на нічному небі ми побачимо кілька великих зорепадів - метеорних потоків. Спостерігати їх неозброєним оком можна буде далеко від великих міст при ясній погоді.

Відео дня
  • 3 січня пройшов зорепад Квадрантиди. У цю ніч можна було побачити до 20 метеорів на годину.
  • 21 квітня - метеорний потік Ліриди. Це один з найяскравіших зорепадів цього року. 
  • 5 травня - зорепад Ета-Аквариди. Найкраще спостерігати в досвітні години. У пік зорепаду пролітає близько 70 метеорів на годину.
  • 28-30 липня - зорепад Південні дельта-Аквариди. Цей потік буде добре видно, оскільки він випадає на молодик.
  • 13 серпня - зорепад Персеїди. Це найпопулярніший зорепад в Північній півкулі, його спостерігають щоліта. На жаль, у 2022 році він випадає на повний місяць, через що явище буде погано видно. Але можна спробувати розглянути окремі метеори.
  • 14 грудня очікується яскравий і різнокольоровий зорепад Гемініди. У Північній півкулі побачити метеори можна буде приблизно з 22:00 до півночі. Цей потік вважається дуже рясним.

Супермісяць

У липні нас чекає Супермісяць - ніч, коли Місяць найближче підійде до землі. Відбудеться це 13 липня, в повний місяць. У цю ніч місяць буде здаватися набагато більшим, ніж зазвичай.

Протистояння Юпітера

Найбільшу планету Сонячної системи буде добре видно на небі 26 вересня. Юпітер буде яскраво світитися високо над горизонтом. У телескоп в цю ніч можна буде побачити супутники Юпітера.

Протистояння Марса

8 грудня відбудеться протистояння Марса - в цю ніч Марс буде найкраще видно з Землі. Планету буде видно над горизонтом у вигляді яскравої зорі. Вранці 8 грудня Марс закриє місяць.

Вас також можуть зацікавити новини: