Гольфстрім впливає на клімат / фото ua.depositphotos.com

Гольфстрім дійсно слабшає і це має великі наслідки для однієї з найбільших погодних систем на нашій планеті. Вчені відзначили, що коли змінюється Гольфстрім, змінюється і клімат.

Дослідники з Океанографічного інституту Вудс-Хоул і Університету Майамі проаналізували дані Флоридської протоки за 40 років. Вони виявили, що перенесення Гольфстріму скоротилося приблизно на 4% за ці роки.

Це явище вчені описали як перше "переконливе, недвозначне спостережне свідчення" уповільнення. Чому це сталося вчені не встановлювали, проте є 99-відсоткова ймовірність того, що це ослаблення не є випадковим.

Відео дня

"Це найпереконливіший доказ ослаблення цієї кліматично значущої океанської течії. Ми можемо впевнено сказати, що це ослаблення відбувається, але не можемо сказати, в якій мірі воно пов'язане зі зміною клімату або чи є це природною зміною", - пояснив фізичний океанограф Кріс Пікуч.

Зараз ясно, що Гольфстрім слабшає і, що ймовірною причиною є глобальне потепління. Але вчені не знають, що буде далі. Вони відзначили, що Гольфстрім і пов'язані з ним погодні умови є найважливішими компонентами клімату планети, впливаючи на екстремальні погодні явища, а також на середню температуру і рівень опадів.

"Гольфстрім - життєво важлива артерія циркуляції океану, і тому наслідки його ослаблення носять глобальний характер", - прокоментувала океанограф Ліза Біл з Університету Майамі.

Що таке Гольфстрім

Гольфстрім витікає з Мексиканської затоки навколо Флориди, вгору по східному узбережжю США, а потім через Атлантику. Течія Гольфстріму  забирає з собою більш теплу воду, що потім впливає на температуру, опади, рівень моря, активність ураганів і багато іншого. Він також переносить через океан поживні речовини, включаючи вуглець.

Вас також можуть зацікавити новини: