Планетарні орбіти TRAPPIST-1 майже не зміщені / фото NAOJ, sciencealert.com

Астрономи виявили, що екзопланети TRAPPIST-1, як і планети Сонячної Системи, майже не зміщені від площини обертання центральної зірки.

Таким чином, система зірки TRAPPIST-1, яка знаходиться на відстані всього 40 світлових років від нас, виявилася ще більш схожою на Сонячну систему, ніж вважалося раніше, пише НВ.

Це відкриття дозволить астрономам досліджувати динамічну історію системи, що може допомогти нам удосконалити моделі TRAPPIST-1 і уточнити можливість проживання на будь-який з її екзопланет.

Відео дня

На сьогодні астрономи виявили понад 4000 екзопланет в галактиці Чумацький шлях, і вони можуть допомогти зрозуміти, наскільки нормальної (чи ні) є наша Сонячна система. Системи з декількома планетами мають тенденцію бути менш похилими - але ніхто не вимірював це раніше в кам’янистих, схожих на Землю світах. Це пов’язано з тим, що зоряний нахил вимірюється на основі того, що називається ефектом Россітера-Маклафліна, що важко спостерігати з маленькими слабкими зірками.

Читайте такожВчені припускають існування життя на планетах системи Trappist-1

TRAPPIST-1 - червоний карлик, а це значить, що він дуже маленький і слабкий, тому ефект Россітера-Маклафліна раніше було неможливо спостерігати. Але телескоп Subaru, розташований на Гаваях, недавно був оснащений інфрачервоним допплером (IRD) - новим інфрачервоним спектрографом з досить високою роздільною здатністю, щоб помітити цей ефект.

Вимірювання показали, що нахил орбіт по відношенню до площини обертання зірки був низьким, близьким до нуля. При цьому в Сонячній системі орбіти всіх планет знаходяться в межах 7 градусів від площини обертання Сонця.

"Не дивлячись на обмеження даних, наші спостереження доплерівськихх транзитів в системі TRAPPIST-1 є, наскільки нам відомо, першими такими спостереженнями для такої маломасивної зірки", - написали автори роботи.

Додамо, 22 лютого 2017 року штаб-квартирі Американського аерокосмічного агентства (NASA) провели прес-конференцію, в ході якої вчені оголосили про відкриття семи планет в системі TRAPPIST-1. Вчені зареєстрували витік водню як мінімум у двох внутрішніх планет системи.

TRAPPIST-1b, найближча до зірки планета, занадто гаряча навіть для хмар сірчаної кислоти, на зразок тих, що спостерігаються на Венері. Планети c і d отримують трохи більше енергії від своєї зірки, ніж Венера, і, ймовірно, схожі на неї - гарячий світ з щільною, непридатною для життя атмосферою. Втім, ймовірно, ця атмосфера складається в основному з кисню.

Зовнішні планети f, g і h можуть бути схожі на Венеру або можуть бути заморожені, в залежності від того, скільки води утворилася на планеті під час її еволюції.

"Всі планети TRAPPIST-1 дуже схожі на Землю - у них суцільне ядро, оточене атмосферою. TRAPPIST-1e - планета, найбільше схожа на Землю в плані маси, радіуса та енергії, одержуваної від зірки", - сказав Саймон Грімм, дослідник екзопланет в Бернському університеті в Швейцарії. Працюючи з групою дослідників, Грімм точно змоделював щільності семи світів.