Келих вина в польоті - це приємно, але дуже шкідливо / фото ua.depositphotos.com

Вживання спиртного навіть у звичайних умовах вважається не найкориснішим заняттям. Але, як показав проведений у Німеччині експеримент, для пасажирів літаків воно небезпечніше вдвічі.

Багато пасажирів літаків із задоволенням випивають келих-другий вина, щоб легше заснути під час далекомагістральних рейсів. Група дослідників з Німецького центру авіації та космонавтики і Рейнсько-Вестфальського технічного університету Ахена вирішила перевірити свій здогад, що це досить шкідливий вид "снодійного". Але виявилося, що шкода для здоров'я навіть більша, ніж вони очікували.

В експерименті, результати якого опублікував медичний науковий журнал Thorax, брали участь 48 здорових добровольців віком 18-40 років. Експеримент проводили не в справжньому літаку, а в барокамері, що імітує низький атмосферний тиск, як під час польоту на великій висоті. Половина учасників була контрольною групою, яка перебувала в кімнаті зі звичайним атмосферним тиском.

Відео дня

Під час експерименту вчені перевіряли, як впливає на організм вживання алкоголю в кількості, еквівалентній двом банкам пива або двом келихам вина. Зокрема заміряли рівень насичення крові киснем, пульс та інші важливі показники.

Експеримент показав, що в людей, які заснули після вживання алкоголю в "літаку", рівень кисню в крові знизився в середньому до 85%, хоча показник нижче за 90% у медицині вже вважається тривожним. Пульс таких випробовуваних зріс у середньому до 88 ударів на хвилину, щоб компенсувати низький рівень кисню в крові.

У контрольній групі, яка спала "на рівні землі" після вживання спиртного, насиченість крові киснем теж впала, але тільки до 95%, а пульс становив у середньому 77 ударів на хвилину.

У підсумку автори експерименту дійшли висновку, що поєднання низького атмосферного тиску, характерного для салону літака, що летить, та алкоголю не тільки погіршує якість сну, а й також навантажує серцево-судинну систему і веде до тривалої зниженої оксигенації артеріальної крові. Це може спричинити загострення симптомів серцевих або легеневих патологій у людей, які мають такі захворювання.

Автори дослідження наголосили, що вищі дози алкоголю не тільки посилюють негативний ефект, а й підвищують ризик виникнення гострих проблем зі здоров'ям, зокрема невідкладних медичних ситуацій просто під час польоту.

Інші цікаві новини зі світу науки

Як писав УНІАН, учений розповів, чому популярні у молоді мобільні додатки для знайомств насправді "вбивають" і знайомства, і повагу, і любов. Покоління "зумерів" через шкідливі додатки для знайомств ризикує продемонструвати найбільший антагонізм двох статей за всі часи.

Також ми розповідали, що нейромережі навчилися брехати та маніпулювати. Зокрема ШІ може прикидатися людиною, щоб обдурити реальну людину.

Вас також можуть зацікавити новини: