Вчені вимагають визнати Світовий океан живою істотою / фото ua.depositphotos.com

Дослідники закликали наділити океан тими ж правами, якими володіють тварини і люди. Вчені вважають, що дозволить захистити морські екосистеми планети.

Про це йдеться в оприлюдненій статті міжнародної групи вчених.

Дослідники вважають, що перегляд правового статусу Світового океану допоможе захистити водні ресурси планети і зберегти екосистему для майбутніх поколінь. Автори ініціативи вказали, що океани і моря є головним джерелом кисню, забезпечують людство великими обсягами їжі та інших ресурсів.

Відео дня

При цьому океан чутливий до діяльності людини. Постійне забруднення вод призводить до вимирання цілих видів, що змінює екосистему Землі.

"Підтримання статус-кво екологічного права рівносильно узаконеному знищенню природи. Міжнародне право має розвиватися, щоб відображати невід'ємні права океану на існування, процвітання і відродження. Здоров'я океану - це здоров'я людини. Визнання океану живою істотою допоможе просуванню законів, політики та інституційних дій, які зосереджені на потребах океану", - зазначили вчені.

Проблеми екології - що відомо

За роки своєї діяльності людина неабияк нашкодив природі. Забруднення землі набуло катастрофічних масштабів.

Американські вчені встановили, що "велика Тихоокеанська сміттєва пляма", тобто масштабне скупчення пластикових відходів, дрейфує в північній частині Тихого океану, стало домом для безлічі морських тварин.

При цьому Світовий океан через зміни клімату на планеті нагрівається. За останній рік дослідники виявили, що верхні 2000 метрів у всіх океанах поглинули на 14 зеттаджоулів більше, ніж у 2020 році.

Вас також можуть зацікавити новини: