Вчені заявили , що мертві мікроорганізми можуть викликати цунамі \ фото REUTERS

Останки померлих одноклітинних, що перетворилися в кальцити, можуть впливати на рух тектонічних плит в глибинах океану.

Такого висновку дійшли геологи з Веллінгтонського Університету Вікторії.

Однак, у дослідників поки немає однозначних висновків щодо ймовірності наступного землетрусу через кальцити, оскільки вивчити цю сферу вкрай складно і знадобиться дороге бурове устаткування.

Відео дня

У своїх висновках геологи ґрунтувалися на результатах вивчення відкритих покладів вапняку.

Вони з'ясували, що нерозчинений кальцит теоретично міг би перешкодити руху тектонічних плит. А ось чи багато його там, поки невідомо. Кількість кальциту залежить від температури. Чим вона вища, тим складніше відкладенням розчинитися.

В глибині зони субдукції температура поступово підвищується приблизно на 10º C на кожен кілометр.

Геологи знають про зону субдукції Хікуранги менше, ніж про інші розломи Нової Зеландії, тому що її не можна вивчити зблизька. Записи попередніх землетрусів не настільки повні, а стан розломів не вивчено, що ускладнює прогнозування наступного великого землетрусу.

Дослідники помітили, що існує 26-відсоткова ймовірність сильного землетрусу протягом наступних 50 років уздовж цього розлому, який може викликати велике цунамі. У цьому висновку вони ґрунтуються на даних приблизної моделі, складеної з урахуванням попередніх землетрусів. Однак більш точно сказати, де і коли буде катаклізм, поки неможливо.

Землетруси в світі

В останні кілька місяців деякі країни стрясли сильні землетруси.  Так, на початку літа Афганістан сколихнув потужний землетрус, жертвами якого стали понад 1000 осіб, понад 1500 отримали поранення. Перед цим поблизу східного узбережжя острова Хонсю в Японії було зафіксовано землетрус магнітудою 7,3.

Вас також можуть зацікавити новини: