Нова версія Windows вийде зовсім скоро: в одному з роликів тінь від "вікна" десятої версії занадто нагадує цифру 11, хоча повинна відкидати чотири кубики

Компанія Microsoft продовжує натякати на те, що найближчим часом користувачі побачать нову операційну систему, яка в мережі отримала неофіційну назву Windows 11.

З 2015 року і досі компанія регулярно оновлювала свою останню ОС Windows 10, яка по надійності, швидкодії й безпеці значно перевершила будь-яку з попередніх операційних систем. Крім того, в Microsoft неодноразово стверджували, що "десятка" стане останнім релізом, який просто з часом буде все більше поліпшуватися, підвищуючи стабільність системи, швидкість і захищеність від зломів і вірусів. Оновлення традиційно виходили двічі на рік, але чим далі, тим більш незначним вони ставали.

Варто відзначити, що раніше компанія вже розіслала ЗМІ запрошення на захід, і на самому запрошенні можна побачити новий логотип ОС, що відкидає тінь: він дуже схожий на силует числа 11.

Windows 11 - дата виходу

Реліз нової версії запланований на 24 червня. Поки немає інформації, чи можна буде оновитися з десятої версії до одинадцятої, і, якщо так, то чи можна буде Windows 11 завантажити через оболонку "десятки", чи буде цей апдейт безкоштовним для власників Windows 10. Судячи з того, що остання на сьогодні версія ОС довгий час нічого не коштувала власникам 7 і 8, можна припустити, що і Windows 11 буде безкоштовною.

Не виключено і те, що ніякої 11-ї версії не існує, і Microsoft просто покаже просто дуже велике оновлення для "десятки", яке глава компанії Сатья Наделла раніше охарактеризував як "наймасштабніше за останні 10 років". Но такий варіант виглядає малоімовірним.

Емулятор Android

Одне з головних нововведень - інтеграція гуглівської операційної системи Android в нову "ось". У Windows 11 можна буде запускати на комп'ютерах і ноутбуках мобільні додатки.

По суті, це вже підтверджений факт: інформація просочилася завдяки онлайн-репозиторію на Github, де один з розробників виклав звіт про роботу емулятора Android на підсистемі Linux. Це ясно вказує, що Windows 11 стане здатним запускати додатки й сервіси, розроблені під Андроїд.

Крім того, ще в кінці квітня 2021 року учасникам Windows Insider стала доступна тестова збірка №21364, в якій з'явилася можливість запуску додатків Linux з графічним інтерфейсом і апаратним прискоренням.

Крім того, для в Microsoft створили проект під назвою Project Latte, завдяки якому сторонні розробники зможуть адаптувати свої програми та ігри для Windows. Як повідомили журналісти MSPoweruser, схема буде працювати наступним чином: додатки для Android будуть упаковуватися у файли MSIX і поширюватися через Microsoft Store, а кінцевий користувач зможе їх завантажити звідти на свій комп'ютер і запускати в андроїд-емуляторі.

Тим не менш, поки немає інформації, чи будуть Google і Microsoft кооперуватися для інтеграції в Windows 11 магазину Google Play. Якщо такої не буде, сама реалізація, як відзначають одноголосно експерти, не матиме особливого сенсу – більшість розробників поширюють свої додатки тільки через офіційний магазин, не викладаючи apk-файли у вільний доступ. Втім, не виключено, що, якщо така функція в новій ОС буде реалізована, вони почнуть робити саме так.

Наскільки ця система виявиться життєздатною - питання: у нас вже є сумний досвід Blackberry і є сторонні емулятори, на зразок BlueStacks, які, з одного боку, дійсно дозволяють у своїй пісочниці запускати додатки для Google OS, а з іншого – нещадно гальмують.

Новий інтерфейс

Додасть Microsoft і стилістичні зміни: зокрема, звичні значки в Провіднику зміняться новими, більш мінімалістичними іконками. Очікується, що цей зовнішній вигляд перекочує і в оновлення для "десятки" під назвою Sun Valey. В цілому інтерфейс отримав трохи більше "повітря", бо розрахований не тільки для роботи з мишею, але і для сенсорного управління. Але для тих, кому цей варіант стане не до вподоби, передбачено повернення до компактного режиму без додаткових відступів.

Буде освіжений вигляд диспетчера завдань - там зміниться дефолтний шрифт, він стане трохи більшим і округлим. Саму функціональність залишать старою - нічого не буде ні додано, ні прибрано. Плюс - незначні зміни торкнулися Virtual Desktop і стандартних додатків на зразок Блокнота.

В цілому, це не схоже на "радикальне оновлення інтерфейсу", про яке говорилося раніше, але, швидше за все, компанія тримає в секреті найбільші нововведення.

Кнопка "Пуск" буде трохи "парити" над панеллю завдань. Це ж нововведення торкнеться і вкладок на самому диспетчері. Крім того, всі випадаючи елементи інтерфейсу будуть округлені, а найбільш вживані пункти меню в провіднику – копіювання, видалення – винесені на самий верх. Туди ж відправлять кнопку шера.

Крім того, на всіх папках буде реалізований напівпрозорий фон з розмиванням, аналогічний Aero. Свого часу технологія ця була свіжою, проте забирала зайві ресурси оперативки, так що багато хто її відключав. Питання, чи буде ця функція відключається в Windows 11, залишається відкритим.

Зовнішній вигляд іконок Windows 11 буде непринципово, але все ж відрізнятися від попередньої версії

Також система отримає новий шрифт Segoe UI Variable - ми могли вже бачити його в збірці 21376. Він адаптивний, добре масштабується і підходить до будь-яких розмірів, що вигідно відрізняє його від колишніх шрифтів.

false

Витік даних про нову ОС

У мережі з'явилися скріншоти і навіть відеоролики ранньої збірки Windows 11 ще до релізу. Деякі сайти навіть пропонують вже зараз встановити нову ОС, однак працювати вона буде некоректно.

Як може виглядати рання версія Windows 11 / скріншот

Як видно на скріншоті, в новій ОС значки додатків на панелі завдань за замовчуванням будуть розташовуватися посередині. У цьому Windows 11 відрізняється від попередніх версій. Користувачі інтернету також звернули увагу на більш спрощені іконки додатків.

Можливий інтерфейс Windows 11 / скріншот

Вікна додатків і меню на скріншотах закруглені. На панелі завдань буде розміщена іконка з віджетами, в якій Microsoft розташує останні новини, курс валют і погоду (як в останньому оновленні Windows 10).

Для геймерів

Пам'ятайте, як Філ Спенсер пишався тим, що на консолях п'ятого покоління Xbox працює функція Auto HDR? Так ось, її рання версія увійшла в збірку для Windows Insider і, швидше за все, повноцінно запрацює в Windows 11 і підтримуватиме HDR в великої кількості SDR-ігор з DirectX 11 і DirectX 12. Зрозуміло, за умови, що сам монітор підтримує технологію.

Питання навантаження на процесор і продуктивність актуальне – ті, хто брав участь в тестах ранніх білдів вказують, що обчислювальні потужності для коректної роботи будуть потрібні вище "середньої температури" по геймерському залізу на цей час.

false