Дослідники сфотографували штам коронавірусу "Омікрон" / фото newsru.co.il

У римському дитячому госпіталі Bambino Gesu вчені першими у світі зробили фотографію нового штаму коронавірусу COVID-19 "Омікрон".

Новий штам COVID-19 дослідники порівняли з варіантом коронавірусу "Дельта", який вже поширився світом, і зазначили, що у "Омікрона" набагато більше різноманітних мутацій, пише roma.corriere.it.

За відомостями видання, мутації зосереджені в області, яка взаємодіє з клітинами людини.

Відео дня
Порівняння штамів коронавірусу "Дельта" й "Омікрон" / фото roma.corriere.it

"...Червоні точки вказують на області з дуже високою мінливістю, помаранчеві вказують на області з високою мінливістю, Жовті вказують на області середньої мінливості, зелені з низькою мінливістю і блакитні з низькою мінливістю. Сіра область – це та область (коронавірусу – Ред.), яка не змінюється", – наголошується в матеріалі.

Читайте такожНовий штам коронавірусу "Омікрон" може бути вшестеро заразнішим, ніж "Дельта" – біологУ статті йдеться, що наявність великої кількості мутацій не обов'язково свідчить про те, що "Омікрон" більш небезпечний, просто він додатково адаптувався до людського виду.

"Подальші дослідження покажуть нам, чи є ця адаптація нейтральною, менш небезпечною чи більш небезпечною", – підкреслили дослідники.

Нагадаємо, пандемія коронавірусу розпочалася у березні 2020 року. Пізніше стало відомо, що COVID-19 мутує.

Зокрема, восени того ж року в Індії виявили варіант "Дельта", він вважається більш заразним, аніж попередні виявлені мутації вірусу. Цей штам зафіксовано і в Україні. 

Новий штам коронавірусу, який назвали "Омікрон", вперше знайшли на початку листопада, його "батьківщиною" вважається Ботсвана.