Біоматеріал з оливкових кісточок може розкластися природним шляхом / Фото Flickr/Omar Bariffi

Іспанський архітектор Хосеан Вілар і бразильський дизайнер Сільвана Катазін розробили в Барселоні біоматеріал з оливкових кісточок, який за властивостями нагадує пластик.

На відміну від звичайного пластику, він зможе розкластися природним шляхом після свого терміну служби, а при нагріванні не виділяє шкідливих речовин, повідомляє сайт дослідного центру FabLab.

Для його створення використовуються оливкові кісточки – відхід виробництва оливкової олії, яку в Іспанії роблять як на великих заводах, так і на невеликих домашніх установках. Новий матеріал добре підходить для створення предметів інтер'єру, іграшок та інших виробів, які повинні служити за кімнатної температури.

Відео дня

Читайте такожНаслідки пандемії: рукавички та маски заполонили Середземне море (фото)

«Оливковий» біопластик з'явився на світ завдяки відкритому дослідницькому центру FabLab, створеному в Барселоні за підтримки Євросоюзу. Інноватори можуть там зробити прототип свого винаходу і перевірити життєздатність своєї ідеї.

Це не перший у світі проект створення біопластика з оливкових кісточок: схожий продукт минулого року з'явився в Туреччині. Але барселонські винахідники додають до роздроблених кісточок три секретні інгредієнти, які роблять матеріал більш піддатливим і нетоксичним. В результаті його можна розтопити в каструлі, а потім надати пластику нову форму.

Створення більш екологічних видів пластика – це частина європейської стратегії захисту навколишнього середовища від пластикового забруднення. До 2030 року в Європі має перероблятися мінімум 50% всього пластику.

Як повідомляв раніше УНІАН, популярна мережа фаст-фудів McDonald's вирішила відмовитися від використання пластикових стаканчиків в своїх ресторанах в Україні.