24 серпня на вулиці Великій Бердичівській у Житомирі відбулася презентація оновленої найбільшої ляльки-мотанки України, виготовленої зі збереженням правильних і точних пропорцій та згідно українських традиційних правил народної творчості.

 Як повідомили УНІАН у  прес-службі Житомирської міськради,  Тернопільська фабрика «Обергіг» надала безкоштовно тканину для нового одягу ляльки-мотанки, а народна майстриня Оксана Дядюль  виготовила вбрання.

«З самого пачку цю лялечку ми створювали як подарунок місту. Намагалися зробити так, щоб її вбрання було притаманне етно-культурі, колористиці Житомирщини. Один із найголовніших атрибутів ляльки-мотанки Житомира, це, звісно, жито. Адже жито та мир  -  це головні символи нашого міста. І головне побажання у цей день – миру та достатку і нашому місту, і всій Україні», - розповіла на презентації нового одягу мотанки авторка і творець  цього вбрання Оксана  Дядюль.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, у Житомирі 21 квітня 2016 року під час відкриття Дому української культури представник Книги рекордів України зареєстрував новий рекорд за найбільшу ляльку-мотанку висотою 3 м 50 см.  

Довідка УНІАН: Оксана Дедюль, майстер народної творчості, учасниця міжнародних, всеукраїнських, обласних, міських виставок народного та сучасного декоративно-прикладного мистецтва. Має у своєму доробку 40 вишитих жіночих, чоловічих і дитячих сорочок, понад 20 рушників. Понад 15 років займається традиційною українською вишивкою. Брала участь у всеукраїнській мистецькій акції «Шевченківський рушник» з нагоди святкування 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка.