25 грудня - Католицьке Різдво / ілюстрація / REUTERS

25 грудня святкують Католицьке Різдво - одне з найголовніших свят року. У людей, що живуть за Григоріанським календарем, прийнято вважати, що 25 грудня у Віфлеємі народився Ісус. Однак точна дата народження Христа невідома.

Традиції Католицького Різдва 2018

Справжні католики, в якій би країні не перебували, відзначають Католицьке Різдво в сімейному колі. Йдуть до храму на службу, потім слідує різдвяна католицька трапеза. Щоправда, родина, збираючись за святковим столом, не їсть смаколики, а вживає пісні легкі страви. У католиків надмірностей на столі ви не побачите.

В українських католицьких храмах пройдуть особливі літургії. Їх буде три: нічна, меса на зорі та денна. Католики шанують Бога тричі: вночі - Бога Отця, на зорі - народження Бога-Сина, вдень - появу Бога-духа. Українське католицьке свято Різдва також триває вісім днів.

Із Католицьким Різдвом прийнято вітати словесно / ілюстрація / REUTERS

Привітання з Католицьким Різдвом

Із Католицьким Різдвом прийнято вітати словесно. Можна вибрати гарне привітання та адресувати людині, яка вірна Католицькому Різдву. Як варіант - відправити знайомим католикам музичні вітальні листівки. За бажанням дарують найрізноманітніші подарунки.

У католиків прийнято переодягатися в біблійних персонажів, ворогів-лиходіїв, ягнят та інших тварин, ходити по дворах і співати колядки. Ялинку католики прикрашають до Різдва, а не до Нового Року. Подарунки кладуть у розвішані шкарпетки.

Читайте такожВ Україні святкують Католицьке Різдво: святвечір, традиції та символи

А ось чого не можна робити в Католицьке Різдво, так це працювати і займатися фізичною працею. Навіть у побуті нічого такого не можна робити. А виключно присвячувати себе Богові та всьому духовному.

Різдвяні побажання починають розсилають 25 грудня, адже саме в цей день відзначається Католицьке Різдво Христове. Якщо ви хочете відправити короткі вірші родичам чи близьким, то тут знайдете добірку оригінальних привітань, які підійдуть католикам і православним:

***

З Різдвом я із душею тебе, мамо, вітаю

І від всього серця щиро тобі бажаю:

Хай щастя до тебе тече рікою -

Швидкою, блакитною і не хиткою!

***

Прийшла різдвяная пора,

На вулиці сніжок іскриться,

Хай трапляться і вам дива

Та різноманітні чарівництва!

***

Успіхів у всіх починаннях, процвітання, втілення мрії! Ти вмієш знаходити та цінувати в людях усе добре! Ніколи не забувай про людське щастя! Щиро вір у нього, і незабаром ти обов'язково його знайдеш!

***

Різдво Христове - світле, душевне свято! Нехай воно наповнить ваше сімейне життя затишком, гармонією, теплотою та радістю! Любові вам, миру і благополуччя. Нехай ангел-охоронець оберігає ваше сім'ю від будь-яких негараздів! Зберігайте своє вогнище кохання! І нехай сам Господь вам у цьому допомагає!

Привітання з Різдвом

Подарунки до Католицького Різдва

Різдво Христове - свято для католиків вельми значуще. Вони не шанують Новий рік так, як Святвечір. Для них Католицьке Різдво - родинне одухотворене свято. 

На головне католицьке свято дорослим можна подарувати:

Відмінний вибір - набір смачного чаю. Можна зробити сімейний відпочинок різноманітним: сьогодні порадувати сім'ю квітковим ароматом, завтра - ніжним цитрусовим смаком, післязавтра - заспокійливим м'ятним ароматом або нотками шоколаду тощо.

Книга стане чудовим подарунком. Вона може бути духовною або класичного змісту. Теми необмежені - молитви, мистецтво, кулінарія, навколо світу і т.д.

Мамі й татові можна подарувати альбом, куди б вони вкладали сімейні фотографії. Такий подарунок може бути навіть ручної роботи. Він збереже теплі сімейні спогади та нагадуватиме про це свято.

Читайте такожПодарунки на новий рік 2019: що подарувати, кращі ідеї для подарунків

Приємні дрібниці - статуетки, брелоки також гарний варіант різдвяного подарунка. Тут ціна не грає значення. Головне - увага і теплота у стосунках.

Дорослим сподобається їстівний подарунок - багато солодощів не буває! Красива упаковка, смачні цукерки або печиво можуть бути з маленьким сюрпризом на свій розсуд. Можна вибрати солодощі в хорошому декорі: святковому мішечку, бляшаному тубусі, презентабельній коробці.

Теплі в'язані рукавиці або шкарпетки. За допомогу дорослим дітки заслужили отримати такий корисний подарунок. Але подаруйте їх не просто так: влаштуйте невеличкий сюрприз! Вкладіть всередину якусь іграшку або дрібничку. Підійде і шоколадний батончик. Дитина будь-якого віку зрадіє!

Різдвяні пряники із глазур'ю. Знайдіть у Інтернеті рецепт їх приготування. Поділіться своїм душевним теплом із близькими! Дарувати красиві смачні презенти дуже приємно! А отримувати їх, згодом куштуючи, - ще більше задоволення! Пряники можна зробити у формі ялинки, сніговика або іменні. Солодкий презент у поєднанні з листівкою та найкращими побажаннями продемонструє вашу увагу, турботу й душевність.

Пряник стане гарним подарунком на Різдво / ілюстрація / REUTERS

Прикмети на Католицьке Різдво

Обов’язкові атрибути свята: різдвяні свічки, які, згідно з прикметами, захищають святковий стіл від холоду і сил темряви, а також різдвяний вінок – він оберігає від злих духів.

Кілька прикмет пов’язано також із заборонами. Не можна, наприклад, у святкові дні займатися рукоділлям – це загрожує комусь із членів сім’ї раптовою сліпотою або глухотою.

Категорично забороняється полювання. Вважається, якщо мисливець відправиться до лісу – замерзне або стане здобиччю того звіра, на якого збирався полювати.

У жодному разі не можна сідати за святковий стіл у старому одязі – рік буде невдалим. Те ж саме чекає на тих, хто прийшов одягненим у чорне.