Глава УГКЦ прокоментував надання Томосу / фото УНІАН

Глава Української греко-католицької церкви, блаженніший Святослав (Шевчук) привітав православних християн з отриманням томосу про автокефалію Православної церкви України.

Про це він заявив в інтерв’ю «5-му каналу».

«Вітаю братів православних з цією, без перебільшення, історичною подією, на яку чекало наше суспільство, зокрема православна спільнота, впродовж століть. І церква-мати древнього Константинополя зробила крок назустріч своїм дітям в Україні», – сказав предстоятель.

Відео дня

Читайте такожТеолог оцінив "найбільш болюче положення" Томосу про автокефалію ПЦУ

На переконання блаженнішого Святослава, надання автокефалії Православній церкві України матиме значний вплив.

«Гадаю, тут уже можна добачити кілька вимірів цього впливу. Найперший – спадкоємці київського християнства в Україні: православні, греко-католики, справді зможуть краще пізнати свою тотожність - ким ми є, як діти нашої київської церкви. Ми зможемо відкрити правду про наше коріння. Бо дуже часто історія київського християнства або була замовчувана, або була зманіпульована в угоду тим чи іншим імперським геополітичним інтересам і перетворена на ідеологію», - сказав глава УГКЦ.

Він також зазначив, що це також гарна нагода нарешті вийти з внутрішньої ізоляції і заговорити потужним голосом до світового християнства.

«І тут я сподіваюся, що УГКЦ і наша сестра - Православна церква України будемо разом одним голосом говорити правду про Україну, правду про наші болі і страждання», – додав блаженніший Святослав.

Також він переконаний, що християнська єдність сприятиме об’єднанню українців перед російським агресором.

«Чому? Бо коли ми зростаємо у внутрішній єдності, єдності, яка консолідує наш народ, усуває лінії роздорів, розколів, які є між нами, ми стаємо сильнішими. Наша християнська єдність може стати необхідною платформою для єдності народної, суспільної, єдності державної. І тоді, безперечно, ми зможемо протистояти всім зовнішнім силам, які намагаються знищити нашу церковну, національну тотожність, а також знищити нашу з вами державність – соборність українського народу, століття відновлення якої ми урочисто святкуватимемо в цьому році», – вважає блаженніший Святослав.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 6 січня, в соборі святого Георгія в Стамбулі вселенський патріарх Варфоломій вручив томос про надання автокефалії Православній церкві України її предстоятелю, митрополиту Київському і всієї України Епіфанию. У томосі йдеться, що Вселенський патріархат визнає в межах політично сформованої території України канонічно автокефальну, самоврядну православну церкву.

Томос продемонструють завтра під час літургії у Софійському соборі.