Дезертири будуть виключені з чисельності ЗСУ / фото УНІАН

В Україні нараховується 9 тис. 300 дезертирів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це під час доповіді на засіданні Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони повідомив перший заступник міністра оборони Іван Руснак.

Зокрема, коментуючи законопроект №9454, він зауважив, що документом пропонується впровадити поняття «призупинення військової служби».

Відео дня

«Це пов’язано з тим, що на сьогодні 9 тис. 268 осіб дезертирували із Збройних сил України. Тому це поняття буде застосовано до осіб, які самовільно залишили військову частину, дезертирували з військової служби або добровільно здалися в полон», - сказав перший заступник міністра.

За його словами, такі військовослужбовці будуть визнані такими, що не виконують свої військові обов’язки, і будуть виключені з чисельності ЗСУ.

«Це рішення дасть можливість доукомплектувати ЗСУ на 9 тис. 300 осіб, які на сьогодні фактично є вакантними», - пояснив Руснак.

Читайте такожМіноборони назвало кількість міжнародних навчань, в яких візьмуть участь ЗСУ

Також він запропонував, щоб за цими дезертирами зберігалася заробітна плата і статус військовослужбовця, за винятком, коли щодо них буде винесений обвинувальний вирок.

В свою чергу голова комітету Сергій Пашинський виступив проти того, щоб дезертирам нараховувалася заробітна плата. «Ми дуже поважаємо права людини, але я не збираюсь миритися з тим, що якийсь продажний суд когось виправдає, кого не було три роки на службі, повертати йому зарплату. Тому до другого читання ми маємо перекрити ці шпарини», - переконаний він.

На засіданні члени Комітету з питань нацбезпеки і оборони прийняли рішення рекомендувати парламенту ухвалити законопроект 9454, який дозволить доукомплектувати ЗСУ майже на 10 тис. осіб взамін тих, хто або дезертирував, або добровільно здався в полон.