Термін повноважень кожного члену Синоду складає рік / фото УНІАН

Митрополит Київський і всієї України, предстоятель Православної церкви України Епіфаній затвердив склад Синоду ПЦУ.

Як повідомляє прес-служба церкви, Епіфаній визначив, що окрім постійних членів Синоду (почесного патріарха Філарета, митрополита Макарія та митрополита Симеона), до його складу включені: митрополит Львівський і Сокальський Димитрій, митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан, архієпископ Донецький і Маріупольський Сергій, архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір, архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, архієпископ Чернівецький і Хотинський Герман, архієпископ Вишгородський Агапіт, єпископ Дніпровський і Криворізький Симеон.

У ПЦУ зауважили, що статутом церкви передбачено, що річний (постійний) Синод складається з митрополита Київського як головуючого та дванадцяти єпархіальних архієреїв, що періодично призначаються головуючим, відповідно до старшинства архієрейської хіротонії (обряд, під час якого відбувається таїнство поставлення в священнослужителі – УНІАН).

Відео дня

Читайте такожЕпіфаній після інтронізації: віримо, що "в належний час" ПЦУ стане патріархатом

Синодальний рік поділяється на два синодальні періоди, а саме, зимовий (1 вересня – 28-29 лютого) та літній (1 березня – 31 серпня), половина членів річного (постійного) Синоду змінюється кожного такого періоду. Термін повноважень кожного члену Синоду складає рік.

На перехідний період до складу постійного (річного) Синоду постійними членами включаються три колишні очільники церковних груп, що об’єднуються, а у випадку неучасті в Об’єднавчому соборі очільника, постійним членом Синоду стає найстарший за архієрейською хіротонією представник церковної групи, що об’єднується.

У прес-службі зазначили, що в сьогоднішньому засіданні взяли участь всі члени Синоду, окрім архієпископа Донецького і Маріупольського Сергія – ранком він був госпіталізований із загостренням серцево-судинного захворювання. Розглянувши всі питання порядку денного, Синод успішно завершив своє засідання.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 5 лютого, у Києві в Будинку митрополита на території Національного заповідника “Софія Київська” під головуванням митрополита Київського і всієї України, предстоятеля ПЦУ Епіфанія відбулося перше засідання синоду Православної церкви України.

Рішенням Синоду головою Синодального управління військового духовенства затверджений митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан.

Також з метою координації зусиль церкви з допомоги жертвам порушення прав людини та особам, незаконно позбавленим волі, які знаходяться на окупованих територіях України та в Російській Федерації, було утворено «Православну місію допомоги жертвам порушення прав людини та особам, позбавленим волі». Головою місії призначено архієпископа Сімферопольського і Кримського Климента.