Зайцева довго знайомилася з матеріалами справи / фото facebook.com/tetyana.dotsyak

Захист винуватці кривавої ДТП у Харкові Олени Зайцевої обрала нову тактику. Вона вважає, що їй дали занадто суворий вирок і що на ній лежить тільки 30% провини. Коли розпочнеться слухання апеляції, поки не ясно.

Про це заявила адвокат рідних загиблих Лариса Матвєєва, передає "Обозреватель".

"Тепер все залежить від завантаженості суду. Засідання може початися вже через кілька місяців. Але ми все-таки сподіваємося, що через резонансу справи нас поставлять на найближчий час", – розповіла вона.

Відео дня

Читайте такожСправа по звинуваченню Зайцевої та Дронова надійшла в апеляційний суд

За її словами, Зайцева довго знайомилася з матеріалами справи. А тепер, судячи з усього, її захист обрав нову тактику. Якщо в суді першої інстанції дівчина визнавала свою провину, то тепер вона вважає, що вирок був надто суворий, і їй слід дати умовний термін.

"Позиція Зайцевої тепер кардинально відрізняється. Зараз вона вважає, що їй дали занадто суворий вирок, вона не вважає себе винною в такому обсязі. І навіть цивільні позови, які були задоволені судом першої інстанції (по 1 млн грн за кожного загиблого) повинні бути переглянуті. Якщо вони з Дроновим повинні виплачувати їх навпіл, то Зайцева тепер наполягає на тому, що вона платить 30%, а Дронов – 70%. Таким чином і ступінь вини визначити: 30% - Зайцева і 70% - Дронов", – говорить Матвєєва.

Крім цього, Зайцева вважає, що їй повинні винести вирок з мінімальним терміном по цій статті – 5 років позбавлення волі. А також визначити випробувальний термін. Фактично Зайцева наполягає на умовному терміні покарання.

"Така цинічна позиція Зайцевої залишає негативне враження. І психологічно впливає на рідних загиблих і потерпілих. Тому що люди вважають вирок неостаточним, який може бути переглянутий. Люди і так вважають, що 10 років – це мінімальне покарання за таку кількість жертв. Але, на жаль, це максимальний термін, який допускає Кримінальний кодекс. Люди хотіли б бачити вирок, який набув чинності, хоча б так", – пояснює адвокат.

Другий винуватець аварії Геннадій Дронов, як і раніше, вважає себе невинним і сподівається на виправдувальний вирок. Прийме апеляційний суд його скаргу, ще неясно, оскільки його захист дали 15 днів на виправлення недоліків у їх скарзі.

Як повідомляв УНІАН, 18 жовтня 2017 року у Харкові на перехресті вулиці Сумської і провулка Мечникова сталося зіткнення «Лексуса» 20-річної Зайцевої, який рухався на червоне світло світлофора з перевищенням дозволеної швидкості, і автомобіля «Фольксваген Туарег», за кермом якого був 49-річний Геннадій Дронов.

Після зіткнення «Лексус» вилетів на тротуар і збив 11 пішоходів. В результаті ДТП на місці загинули п'ятеро осіб, ще одна людина померла від травм у лікарні.

26 лютого 2019 року Київський районний суд Харкова визнав Дронова та Зайцеву винними у скоєнні ДТП і призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі термінами по 10 років кожному.

Захисники Зайцевої і Дронова подали апеляційні скарги на вирок суду.

1 квітня справа надійшла в провадження Харківського апеляційного суду. Проте 4 квітня вказаний суд повернув справу до Київського районного суду Харкова з метою повного ознайомлення Зайцевою з матеріалами провадження.