В УНІАН триває прес-конференція щодо ІІ-го Форуму Центральної та Східної Європи «VIA CARPATIA 2019» за участю організаторів Форуму:

  • Миколи Княжицького, народного депутата України, Ініціатора Форуму «Via Carpatia»;
  • Михайла Крупієвського,  режисера-постановника, директора Форуму;
  • Івана Малковича, письменника, видавця, лауреата Шевченківської премії, учасника Форуму;
  • Івана Шкіндюка, голови Верховинської районної ради. 

Модератором прес-конференції виступить Микола Типусяк, член правління ГО «Всеукраїнський демократичний форум», співорганізатор ІІ Форуму Центральної та Східної Європи «VIA CARPATIA 2019».

Відео дня

З 14 по 16 червня у Верховині на Івано-Франківщині пройде ІІ Міжнародний форум Центральної та Східної Європи «Via Carpatia 2019» - щорічний міжнародний форум, в рамках якого відбуватиметься фестиваль мистецтва та науково-практична конференція «Коло Вінценза». Ідея Форуму полягає у відродженні літньої культурної української столиці – Верховинщини на Івано-Франківщині. 

Форум покликаний не лише розкрити різноманіття культури Карпат, але й зібрати інтелектуальних лідерів Східної та Центральної Європи, адже Україна є однією з країн, яка підписала Карпатську конвенцію. Документ, який об'єднує Чехію, Словаччину, Угорщину, Румунію, Польщу, Сербію. У цьогорічній програмі Фестивалю «Via Carpatia» заплановані показ  Мюзіклу «Гуцулка Ксеня» режисера Ростислава Держипільського, презентації книг Віталія Портнікова, Івана Малковича, Юрія Андруховича, Сергія Жадана, Василя Жданкіна, концерти Соломії Чубай, гуртів «Джалапіта», «Роккоко», «Плач Єремії» та «Карбідо», а також концерт та симфонічного оркестру «INSO-Львів».

Також в рамках форуму відбудеться традиційний гуцульський фестиваль "Полонинське літо". В останній день Фестивалю пройдуть прем’єри симфонії Мирослава Скорика «Бог Предвічний» та Різдвяної симфонії Івана Небесного. Також, в рамках міжнародного Форуму Центральної та Східної Європи «Via Carpatia 2019» відбудеться міжнародна науково-практична конференція «Коло Вінценза», у якій братимуть участь українські та європейські політики, урядовці, дипломати, громадські та культурні діячі.

Головна тема дискусії  цього року – найбільш важливі суспільно-політичні події в Україні та Європі після 30 років падіння Берлінської стіни, зокрема питання виборчого процесу, протидії військовій агресії, питання культурної дипломатії, продовження співпраці в Карпатському регіоні та інші. Конференція є унікальною, оскільки проходить в рамках форуму «VIA CARPATIA 2019».

Ініціатор Форуму Микола Княжицький - народний депутат України, голова Комітету з питань культури і духовності.  Організатор Форуму – ГО «Всеукраїнський демократичний форум».