Олександр Лопатін

«Коли ми починали, я та мій американський партнер ставилися до проекту в Україні як до експериментального і соціально важливого», - розповідає у своєму інтерв'ю власник американо-української компанії Інтелтек Україна (ITW Systems). У нас немає жодного іншого такого проекту, де б ми протягом 9 років тільки реінвестували, не отримуючи дивідендів. Тільки зараз це починає потроху перетворюватися на бізнес у повному сенсі цього слова», - зазначає Олександр Лопатін.

Інтелтек Україна спеціалізується на розробці та впровадженні комплексних рішень у сфері енергоефективного світлодіодного освітлення для промислового, комерційного та муніципального секторів. На ринку України компанія працює з 2010 року. Головний офіс знаходиться в США, представництва - ще в 6 країнах світу.

Говорячи про перепони та труднощі ведення бізнесу в Україні, Олександр Лопатін відзначає наступні: відсутність прозорої правової системи, гарантій і передбачуваності того, що може статися в найближчому майбутньому; безкарність у застосуванні методів недобросовісної конкуренції.

Відео дня

 «Якщо дивитися з точки зору інвестора, моя українська компанія коштує мені дорожче, ніж могла би», - так коментує Олександр Лопатін існуючу ситуацію з податком на виведений капітал. «У всьому цивілізованому світі, якщо я реінвестую прибуток у розвиток, грошей з мене не беруть, тому що вкладені у розширення бізнесу кошти йдуть в економіку країни: це і створення робочих місць, і придбання нового устаткування, з якого я заплачу 20% ПДВ, тощо. В Україні - ти зобов'язаний заплатити податок на прибуток, навіть якщо реінвестував його в розвиток компанії».

На питання чи порекомендував би Олександр Лопатін своїм американським колегам наразі інвестувати в Україну, бізнесмен відповідає: «Буду відвертим. Нещодавно, до президентських виборів, я говорив так: щоб вести бізнес в Україні, потрібно мати залізне терпіння і бути готовим до місцевої специфіки. Однак при цьому, країна перспективна для інвестицій, з великим потенціалом; потрібно тільки підібрати ефективну команду.

Що я скажу сьогодні? Треба подивитися, як буде розвиватися ситуація. Якщо бізнес побачить, що новий президент розуміє проблеми української економіки, що він не тільки говорить про сприяння бізнесу, але й робить для цього реальні кроки і приймає відповідні рішення - нові інвестори прийдуть. Найголовніше для них - надійний захист приватної та інтелектуальної власності, інвестицій, а також забезпечення умов для чесної конкурентної боротьби».

Повне інтерв'ю з Олександром Лопатіним можна прочитати тут.