Ілюстрація / REUTERS

На 87-му році життя зупинилося серце ветерана зовнішньої розвідки, полковника у відставці Анатолія Бароніна, який першим за часів СРСР здобув інформацію про нову небезпечну хворобу – лихоманку Ебола.

Читайте такожСмертельний вірус досяг міжнародного масштабу

Як повідомляє Служба зовнішньої розвідки України (СЗРУ), Бароніна вважали «видатним майстром шпигунства».

Відео дня

«Під час роботи в Нігерії в 1970-х роках йому вдалося в надзвичайно стислі терміни виконати надважливе завдання центру: здобути інформацію про нову небезпечну хворобу – лихоманку Ебола. Пробірки із зараженою цією лихоманкою кров’ю терміново були відправлені спеціальним рейсом «Аерофлоту» до СРСР. Німецький журнал «Штерн» у 1970-ті роки назвав його «видатним майстром шпигунства», - йдеться у повідомленні.

Після закінчення розвідшколи Бароніна відрядили до Африки. Він їздив країнами, вивчав міста, звичаї, встановлював контакти, допомагав африканським партнерам реалізовувати різноманітні програми розвитку та сприяння, розбудовувати спортивну та освітню інфраструктуру молодих держав, і, звісно, займався виконанням спеціальних завдань.

Він тричі працював за кордоном резидентом радянської зовнішньої розвідки. Останні п’ять років служби був першим заступником начальника управління розвідки в Києві.

«Анатолій Вікторович Баронін дійсно легендарна особистість радянської та української зовнішньої розвідки. Із 50 років роботи у розвідці половину він віддав службі на керівних посадах у Першому управлінні органів держбезпеки УРСР і підготовці молодих українських розвідників», - зазначили в СЗРУ.

У 1991 році Баронін звільнився у запас. Після набуття Україною незалежності багато років працював професором Інституту Служби зовнішньої розвідки України, де займався підготовкою майбутніх українських розвідників.