Ілюстрація REUTERS

Більше двох третин опитаних громадян України - 71,5% - вважають, що першочерговим кроком президента Володимира Зеленського має стати припинення вогню на Донбасі.

Як передає кореспондент УНІАН, результати загальнонаціонального дослідження громадської думки населення України, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології, були представлені на прес-конференції «100 днів президента Володимира Зеленського».

Зокрема, у респондентів запитали, які мають бути першочергові дії президента Зеленського і його команди.

Відео дня

Читайте такожПолітв’язня Бекірова відпустили із СІЗО в анексованому Криму

Так, 71,5% опитаних вважають, що це має бути припинення вогню на Донбасі, 44,2% - зростання життєвих стандартів людей (зарплат, пенсій), 31,2% - зниження тарифів, 21,5% - покарання винних у корупції посадовців, 18,1% - зменшення впливу олігархів на політику, 13,4% - підвищення якості медицини, 13,3% - скасування недоторканності депутатів, 7,9% - об'єднання країни, 6,5% - повернення Криму, 5,8% - зміцнення української армії, 5,7% - активізація співпраці з ЄС і НАТО, 4,3% - налагодження співпраці з Росією, 3,4% - реформування освіти, 2,2% - запровадження народовладдя (референдуми, петиції), 0,8% - надання офіційного статусу російській мові.

Ще 1,7% опитаних мають інші думки, а 1% - не змогли відповісти.

При цьому у респондентів запитали про оцінку перших кроків діяльності Зеленського і його команди. Так, 23% опитаних оцінюють повністю позитивно, 39,8% - переважно позитивно, 9,5% - переважно негативно, 3,5% - повністю негативно, 24,2% - не змогли відповісти.

Крім того, у респондентів запитали, чому люди проголосували за Зеленського.

Так, 54,9% опитаних вважають, що виборці хотіли бачити радикального оновлення влади, 38,9% - не хотіли, аби президентом залишався Петро Порошенко, 34,4% - тому що Зеленський - "нове обличчя", не з політиків, не задіяний в корупції та інших подібних речах, 13,5% - тому що вважали Зеленського "своїм" - таким як інші громадяни, 9,4% - тому що ототожнювали Зеленського з героєм фільму "Слуга народу".

***Опитування проводилося з 8 до 20 серпня у 103 населених пунктах у всіх регіонах України, окрім Криму і окупованих територій Донецької і Луганської областей.

Усього було опитано 2 тис. 40 респондентів віком старше 18 років. Статистична похибка вибірки не перевищує 2,3%.