Стан здоров’я Шумкова значно погіршився / фото: facebook/denisovaombudsman

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова закликала російського омбудсмена Тетяну Москалькову невідкладно відновити права українського політв'язня Олександра Шумкова і надати йому кваліфіковану медичну допомогу.

Про це український омбудсмен написала на своїй сторінці у Facebook.

Читайте такожСтало відомо про жахливий стан українського політв'язня Шумкова у РФ: блідий, турбують судоми

Відео дня

Денісова наголосила, що права незаконно засудженого в Росії Шумкова знову порушено. Згідно із отриманою інформацією, після завершення голодування у політв’язня значного погіршився стан здоров'я, тому він зараз знаходиться в ФКЛПУ ОБ УФСВП Росії по Тверській области. 

"Його турбує сильний головній біль, а також сильний біль в області спини та судоми. Співробітники лікувального закладу не надають необхідну медичну допомогу. Більше того, дають пігулки та ін'єкції, не пояснюючи їх дію на організм Олександра Шумкова. Крім того, шприци для ін'єкцій наповнюються в іншому приміщенні, що несе небезпеку отримати інфекційне захворювання", - зауважила омбудсмен.

Тому Денісова звернуся до Москалькової з проханням посприяти проведенню повного медичного обстеження Шумкова, за результатами якого надати відповідну кваліфіковану медичну допомогу.

Як повідомляв УНІАН, 24 серпня 2017 року Шумков був заарештований судом у Брянській області на 15 діб за невиконання вимоги представника російської влади надати для огляду особисті речі. На початку вересня справа була перекваліфікована, і він був офіційно затриманий за підозрою у вчиненні іншого злочину.

У «Правому секторі» повідомили, що зниклий у Херсоні військовослужбовець Чорнобаївської військової частини №4067 Олександр Шумков був викраденим спецслужбами РФ на адміністративному кордоні між Херсоном і окупованим Кримом.

Згідно з фабулою справи, Шумков перебував у "Правому секторі" з 28 листопада 2013 року (дата створення руху) до 23 серпня 2017 року і «тривалий час був охоронцем тодішнього лідера «ПС» Яроша. Останній факт, зазначається у справі, свідчить про "значну роль" Шумкова в діяльності «Правого сектора». Діяльність руху названа «спрямованою проти інтересів Російської Федерації та такою, що посягає на її територіальну цілісність».

У грудні 2018 року Шумкова засудили до 4 років колонії загального режиму за звинуваченням в скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 282.2 КК РФ («Участь у діяльності екстремістської організації»), у зв'язку з нібито членством в забороненому в Росії «Правому секторі». Шумков перебуває у виправній колонії в Тверській області РФ.