Лист Шумкова / facebook.com/tatjana.jelgava.3

Співробітники ФСБ РФ намагалися змусити незаконно засудженого в Росії українця Олександра Шумкова виступити секретним свідком у справі іншого громадянина України Ігоря Пиріжка, відомого під псевдонімом Роман Чирка, який у квітні був затриманий співробітники російської спецслужби за нібито підготовку до «ведення партизанської війни проти Росії».

Про це Шумков повідомив у листі, який опублікувала у Facebook активістка Тетяна Лазда.

«27 листопада до мене приїжджали з Москви співробітники ФСБ. Пропонували мені виступити засекреченим свідком в суді у справі українця Романа Чирки, його теж переслідують за участь у «Правом секторі». ФСБшники дали зрозуміти, що, якщо я не погоджуся на їх пропозицію, то в списки на можливий обмін не потраплю, і в подальшому взагалі живим з Росії не повернуся», - написав він.

Відео дня

За словами Шумкова, під час чергового візиту адвоката 2 грудня він описав цей інцидент в заяві на адресу консульського відділу Посольства України в РФ.

Читайте такожПогіршення стану українця Шумкова: омбудсмен вимагає від Росії негайно надати політв’язню меддопомогу

Як повідомляв УНІАН, 9 квітня в Росії був затриманий, а потім заарештований громадянин України Ігор Пиріжок. Російське слідство встановило, що у 2014 році він в Україні вступив до складу «Правого сектора» під псевдонімом Роман Чирка, де нібито «для ведення партизанської війни проти Росії» створив загін «Хорти».

У ФСБ заявили, що у січні 2018 року він прибув в Московський регіон, де проживав за різними «конспіративними адресами» і «поширював ідеологічні та агітаційно-пропагандистські матеріали «Правого сектора» з метою залучення громадян РФ у діяльність організації».

Проти нього порушено кримінальну справу за ч. 1.1 ст. 282.2 і ч. 2 ст. 282.2 КК РФ «Організація діяльності екстремістської організації».

Довідка УНІАН. 24 серпня 2017 року Шумков був незаконно заарештований судом в Брянській області РФ на 15 діб за невиконання вимоги представника російської влади надати для огляду особисті речі.

У «Правом секторі» в серпні 2017 року повідомили, що зниклого в Херсоні військовослужбовця Чорнобаївської військової частини № 4067 Шумкова викрали спецслужби РФ на адмінкордоні між Херсоном і тимчасово окупованих Кримом.

На початку вересня справу було перекваліфіковано. Згідно фабулі справи, Шумков «довгий час» був охоронцем лідера «Правого сектора» Дмитра Яроша.

У грудні 2018 року Шумкова засудили до 4 років колонії загального режиму за звинуваченням в скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 282.2 КК РФ («Участь у діяльності екстремістської організації»), у зв'язку з нібито членством в забороненому в Росії «Правому секторі».

Шумков утримується у виправній колонії №4 у місті Торжок Тверської області РФ.

14 жовтня 2019 року Шумков оголосив голодування у зв'язку з систематичними порушеннями адміністрацією колонії його прав і посиленням на нього психологічного тиску, а також з вимогою до Росії припинити «шантаж з використанням політв'язнів» на переговорах у «мінському» і «нормандському» форматах. Крім того, Шумков вимагав від уповноваженого з прав людини в Російській Федерації Тетяни Москалькової відповісти на його запити про порушення прав у СІЗО.

22 жовтня у зв'язку з голодуванням Шумкова вивезли з колонії до лікарні Управління федеральної служби виконання покарань РФ у Торжку.

7 листопада уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що голодування Шумков припинив, але після цього його стан значно погіршився, однак лікарі не надають йому необхідної медичної допомоги.

15 листопада родичі політв'язня і правозахисники повідомили, що під час перебування у тюремній лікарні в Торжку Шумкову незаконно робили ін'єкції невідомої речовини, можливо, психотропної, оскільки після цього у нього різко змінився психічний стан.