Українець почувається зле та припинив голодування / facebook/denisovaombudsman

Рідні незаконно засудженого в РФ українця Олександра Шумкова підозрюють, що під час перебування у тюремній лікарні у Торжку (РФ) йому незаконно робили ін'єкції психотропів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції повідомили тітка політв’язня Людмила Шумкова та його адвокат Олексій Барановський.

Шумкова нагадала, що 14 жовтня у виправній колонії в Торжку Тверської області РФ її племінник розпочав голодування, а 22 жовтня його перевели до лікарні Управління федеральної служби виконання покарань (УФСВП) РФ у Торжку.

Відео дня

“Через деякий час під час відвідин адвоката стало відомо, що Олександру вколюють невідомі речовини. Коли лікарі заходять до палати, то приносять вже набрані шприци з невідомою речовиною… Після цього стан його не покращується, а призначення лікаря невідоме”, - розповіла вона.

За словами тітки політв’язня, 6 листопада Шумкова у лікарні відвідав адвокат Роман Лизлов, який намагався зустрітися з лікарем, щоб дізнатися про ін’єкції невідомої речовини, однак лікаря на місці не виявилось, а керівник медичного закладу сказав, що не знає, яке лікування призначене Шумкову.

“До цього Олександр скаржився на постійні головні болі, вони пов’язані з контузією, яку він отримав під час бойових дій на сході нашої держави… Тепер його турбують ще й болі в області спини, а також судоми. Крім того, з’явились різкі зміни настрою, що для нього дуже нехарактерно. І нас це дуже турбує, тому що, на наш погляд, це можуть бути якісь психотропні речовини, тому що такі дивні симптоми виникли після застосування цих ін’єкцій, а що це - незрозуміло”, - додала Шумкова.

Вона зауважила, що після відвідин адвоката Шумкова терміново повернули до колонії, однак стан здоров’я українця не змінився, він почувається погано та припинив голодування.

Читайте такожПогіршення стану українця Шумкова: омбудсмен вимагає від Росії негайно надати політв’язню меддопомогу

Адвокат політв’язня Барановський зазначив, що виправна колонія, в якій утримують Шумкова, має дуже специфічний контингент в’язнів - там відбувають покарання особи, яких російська влада звинувачує в участі в незаконних в РФ ісламістських організаціях, однак які не скоїли жодних терактів.

“Серед правозахисників є таке уявлення, що у начальника цієї колонії два посвідчення: одне від УФСВП, тобто тюремного відомства, а друге - від ФСБ. Ніхто цього точно не знає, але враховуючи те, яких людей там утримують, зрозуміло, звідки ці чутки з’являються”, - розповів він.

Барановський наголосив, що, враховуючи специфіку колонії, а також те, що Шумкову вводять невідомі препарати, він, його колега Лизлов, український консул та священник намагаються кожного тижня відвідувати політв'язня.

“Ми його бачимо кожного тижня, тому це виключає ймовірність фізичного тиску, адже людину, яку постійно хтось навідує, навряд чи будуть бити… Однак такі специфічні методи впливу, на кшталт ін’єкцій, враховуючи те, що це за колонія, дуже тривожать”, - підкреслив він.

Адвокат зазначив, що домогтися якихось дій чи відповідей з приводу ситуації з Шумковим дуже важко, адже звернення уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової в Росії просто ігнорують, український консул приходить до нього у колонію у якості звичайного відвідувача, а на адвокатські запити відповідь надходить із значною затримкою та зазвичай негативна.

“Важко запропонувати якісь варіанти виходу з цієї ситуація, окрім політичного - чергового обміну. Але поки не зрозуміло чи домовляться про щось політики, мені здається, що дуже важливо, що підключились міжнародні правозахисні організації та інституції, тому що у Москві поки звертають увагу на звернення великих міжнародних організацій”, - сказав він.

Своєю чергою, начальник управління консульського забезпечення та відділу захисту прав громадян та юридичних осіб України за кордоном Департаменту консульської служби МЗС Олена Ялова запевнила, що з боку МЗС здійснюється повний комплекс заходів і механізмів із захисту прав кожного українця, якого утримують на території РФ, та використовуються всі наявні правові інструменти для впливу на РФ.

Вона повідомила, що сьогодні представник консульської служби має відвідати Шумкова у колонії.

Представник уповноваженого ВР з прав людини Андрій Мамалига заявив, що реакції на численні звернення Денісової до її російської колеги Тетяни Москалькової не надходить, та наголосив на необхідності громадського тиску і використання міжнародно-правових механізмів впливу на РФ.

Як зазначила голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук, ін’єкції невідомих речовин Шумкову порушують низку як міжнародних, так і російських законів.

Зміну психічного стану Шумкова підтвердила і активістка акції “Save Oleg Sentsov” Катерина Петренко, яка протягом тривалого часу листується з українцем.

“Ситуація наразі дійсно критична, бо з листів ми можемо помітити як сильно змінився його психічний стан... Зараз є підозри, що його психологічна стійкість могла похитнутися через те, що невідомі уколи - це психотропи, адже симптоми схожі. І нам відомо, що Шумкова вже двічі кололи психотропами - під час викрадення та у перші дні допитів”, - наголосила вона.

Читайте такожСтало відомо про жахливий стан українського політв'язня Шумкова у РФ: блідий, турбують судоми

Петренко також наголосила на необхідності писати листи підтримки політв’язням, адже у такому випадку у місцях обмеження волі зазвичай утримуються від провокацій, тому що медійний розголос може призвести до збільшення тиску міжнародної спільноти на РФ та посилення санкцій проти неї.

“Зараз ми звертаємося до органів державної влади та до Офісу президента, щоб ці питання були підняті під час перемовин, а також до міжнародних організацій, тому що, якщо наші найгірші застереження мають місце, треба говорити про акцію термінової допомоги, щось на зразок такого, що робить міжнародна амністія, коли здоров’я або життя людини знаходиться під прямою загрозою”, - резюмувала Матвійчук.

Як повідомляв УНІАН, 24 серпня 2017 року Шумков був незаконно заарештований судом у Брянській області РФ на 15 діб за невиконання вимоги представника російської влади надати для огляду особисті речі.

У "Правому секторі" в серпні 2017 року повідомили, що зниклого у Херсоні військовослужбовця Чорнобаївської військової частини № 4067 Шумкова викрали спецслужби РФ на адмінкордоні між Херсоном і тимчасово окупованим Кримом. На початку вересня справу було перекваліфіковано. Згідно з фабулою справи, Шумков "довгий час" був охоронцем лідера "Правого сектору" Дмитра Яроша.

У грудні 2018 року Шумкова засудили до 4 років колонії загального режиму за звинуваченням у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 282.2 КК РФ ("Участь в діяльності екстремістської організації"), у зв'язку з нібито членством у забороненому в Росії "Правому секторі".

Шумкова утримують у виправній колонії №4 в місті Торжок Тверської області РФ.

14 жовтня 2019 року Шумков оголосив голодовку у зв'язку із систематичними порушеннями адміністрацією колонії його прав та посиленням на нього психологічного тиску, а також з вимогою до Росії припинити "шантаж з використанням політв'язнів" на переговорах у "мінському" і "нормандському" форматах. Крім того, Шумков вимагав від Москалькової відповісти на його запити про порушення прав у СІЗО.

22 жовтня у зв'язку з голодовкою Шумкова вивезли з колонії у лікарню Управління федеральної служби виконання покарань РФ у Торжку.

7 листопада уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявили, що голодування Шумков припинив, але після цього його стан значно погіршився, однак лікарі не надають йому необхідної медичної допомоги.