Ілюстрація REUTERS

Голова Української греко-католицької церкви (УГКЦ) верховний архієпископ Києво-Галицький Святослав (Шевчук) заявив, що вірогідна зміна церковного календаря потягне і зміни цивільних та державних свят.

Читайте такожУ ПЦУ не проводитимуть різдвяні богослужіння 25 грудняПро це повідомляє «Радіо Свобода».

Він розповів, що крім зміни дати Різдва, зміниться і дата Дня захисника України, який нині відзначається 14 жовтня – у день християнського свята Покрови Богородиці за юліанським календарем. У разі переходу на григоріанський або новоюліанський календар свято Покрови буде 1 жовтня.

Відео дня

Також зміняться дати традиційних свят, прив'язані до церковних, зокрема Хрещення – з 19 на 6 січня, святого Миколая – 19 на 6 грудня.

«Очевидно, питання святкування Різдва – це не питання дати. Це питання переживання певної події, переживання Божої присутності серед нас. Повинні шукати шляхи переходу на григоріанський календар. Хоча, коли будемо це робити, знову ж повинні розуміти, що ми повинні перейти разом, щоб цей перехід, ця зміна календаря не зруйнувала внутрішньої єдності однієї з церков. Мова не йде про зміну дати Різдва, мова йде про зміну цілого календаря», – підкреслив голова Української греко-католицької церкви.

Раніше УНІАН повідомляв, як релігієзнавець розвіяла популярний стереотип про Різдво 25 грудня.