Адвокат потерпілих заявила про відвід головуючій судді у справі щодо екс-"беркутівців" / Фото УНІАН

Адвокат потерпілих у справах Майдану Олена Сторожук заявила про відвід головуючій судді Маргариті Васильєвій у судовому засіданні з розгляду апеляційних скарг на запобіжні заходи екс-"беркутівцям".

Як передає кореспондент УНІАН, про це Сторожук заявила під час засідання Київського апеляційного суду.

"У мене є заява головуючій судді Васильєвій… зі сторони потерпілих мені чітко зрозуміло, що на вас здійснюється тиск. Я вважаю, що ви зобов’язані заявити самовідвід, якщо ви заявляєте, що тиску на вас немає, то такий відвід заявлю вам я у зв’язку з тим, що у вас є явна упередженість", - сказала вона.

Відео дня

Читайте такожСуд відхилив заяву про відвід трьох нових прокурорів у справі екс-"беркутівців"

На переконання Сторожук, "планомірне порушення усіх норм Кримінального процесуального кодексу України, що пов'язано з підготовкою апеляційних скарг до розгляду в судовому провадженні, ми сьогодні бачили від моменту отримання судом апеляційної скарги і до моменту початку судового розгляду".

"На сьогодні головуюча суддя на порушення прав потерпілих не здійснила підготовку апеляційних скарг до розгляду і допустила, якщо не під тиском, то самостійно, упередженість до сторони потерпілих, оскільки сторона потерпілих залишилась не повідомленою, щоб хоча б мати уявлення про ці апеляційні скарги".

Довідка УНІАН. Святошинський районний суд Києва розглядає справу проти екс-"беркутівців" Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олександра Марінченка, Сергія Тамтури й Олега Янішевського, яких обвинувачують у масових розстрілах людей на Майдані 20 лютого 2014 року.

23 грудня "Громадське" з посиланням на два джерела повідомило, що українська сторона в рамках обміну полонених планує передати бойовикам "ДНР" і "ЛНР" колишніх "беркутівців", обвинувачених у розстрілі людей 20 лютого 2014 року.

Читайте такожНа засіданні суду один з екс-"беркутівців"прикріпив до одягу нашивку з російським прапором

24 грудня адвокат Валентин Рибін стверджував, що 23 грудня всі п’ять екс-"беркутівців" були включені українською стороною у список на обмін, а наступного дня зранку українська сторона передумала.

Своєю чергою, адвокат Стефан Решко назвав міфом інформацію про нібито запланований обмін екс-"беркутівців".

Сьогодні, 27 грудня, Київський апеляційний суд розпочав розгляд апеляційних скарг на запобіжні заходи екс-"беркутівцям", трьом з яких Святошинський райсуд продовжив строки тримання під вартою, двоє інших перебувають під домашніми арештами.

Під час судового засідання стало відомо, що генеральний прокурор Руслан Рябошапка змінив групу прокурорів у цій справі.

За даними російських ЗМІ, обмін полоненими за формулою "всіх встановлених на всіх встановлених" планується 29 грудня.