На усіх, хто прибув з Китаю, чекає двотижневий карантин /  Фото Харківської ОДА

У випадку виявлення в українців та іноземців, яких евакуювали з китайського міста Ухань, симптомів навіть застуди, їх перенаправлять у спеціалізоване інфекційне відділення.

Як передає кореспондент УНІАН, про це в коментарі журналістам сказав голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

Він наголосив, що в санаторії в Нових Санжарах "немає хворих людей, є люди, які розміщені навіть не на карантин, а на обсервацію".

Відео дня

"14 днів вони будуть під наглядом. І якщо, не дай Боже, в когось з них з'являться симптоми застуди, навіть не цього коронавірусу, то вони будуть перенаправлені в інфекційне спеціалізоване відділення, яке повністю перевірене ВООЗ і готове для прийняття таких хворих", - сказав Радуцький.

Читайте також"Люди пригнічені": стало відомо, як відреагували на протести евакуйовані з Китаю українці

Депутат додав, що увесь персонал, який там знаходиться, також ці 14 днів не матиме змоги покинути територію санаторію.

"Тому ці побоювання, що інфекція вийде через обслуговчий персонал, - ні. Цей персонал або не буде мати взагалі контакту з тими людьми, а той, хто буде, - він не буде покидати територію", - пояснив парламентарій.

Так само, додав Радуцький, це стосується бійців Національної гвардії та співробітників Національної поліції, які "погодилися, що вони 14 днів знаходяться там".

"Це все - нікого не змушували, це всі - добровільно. До речі, всі люди, які повернулися з Китаю, - вони теж підписали згоду на обсервацію", - сказав Радуцький.

Він також наголосив: "Все, що треба для захисту... Костюми сучасні, костюми не 47-го року минулого сторіччя, як раніше Україна готувалася до захисту від епідемій - в держрезерві лежать костюми 47-го року".

Читайте такожУ МВС заявляють про відсутність загроз в Україні через евакуацію громадян з Китаю

Крім того, говорячи про "продукти життєдіяльності" на місці, депутат розповів, що ті з них, які можуть спалюватися, будуть спалюватися на спеціальному підприємстві. "Ті речі, які мають дезінфікуватися, будуть дезінфікуватися", - сказав Радуцький.

Як повідомляв УНІАН, літак з евакуйованими з Китаю громадянами України та іноземцями прибув на спеціальну стоянку в аеропорту Харкова.

Усі особи на борту пройдуть прикордонний контроль з дотриманням всіх норм і правил санітарно-епідеміологічної безпеки відповідно до Міжнародних медико-санітарних правил Всесвітньої організації охорони здоров’я у спеціальній відокремленій зоні аеропорту.

Читайте такожЛітак з Уханя розмістять на окремій ізольованій стоянці в харківському аеропорту - Гончарук

Згодом евакуйованих з Китаю громадян буде доправлено на територію медичного центру «Нові Санжари». Впродовж 14 днів люди перебуватимуть у санаторії на обсервації із забезпеченням суворого режиму санітарного-епідеміологічного контролю і безпеки.

У селищі Нові Санжари Полтавської області місцеві жителі протестують проти прибуття до медцентру Нацгвардії евакуйованих з Китаю громадян, заблокувавши дорогу міжрегіонального значення.