Підозрюваний у вбивстві активістки досі не в Україні / УНІАН

Підозрюваний у справі про вбивство активістки Катерини Гандзюк Олексій Москаленко (Левін) подав апеляцію на рішення районного суду у місті Бургас щодо екстрадиції його в Україну.

Про це кореспонденту УНІАН повідомив адвокат Левіна в Україні Михайло Величко.

«Клієнтом прийнято рішення про подачу апеляційної скарги на рішення болгарського суду з приводу дозволу на екстрадицію по запиту Офісу генерального прокурора. Особисто це рішення прийняв сам Левін. Його болгарський адвокат готує апеляційну скаргу. І подає апеляційну скаргу», - сказав він.

Відео дня

Також Величко додав, що наразі не може сказати скільки триватиме вирішення питання в апеляційному суді, однак прогнозує, що цього місяця воно не вирішиться.

«Принаймні я думаю, що до кінця цього місяця питання не вирішиться. Десь в першій декаді березня розраховую на судове засідання у Болгарії», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, у січні 2020 року в Бургасі правоохоронці затримали Левіна, який перебував у міжнародному розшуку.

Читайте такожАдвокати Мангера намагалися зустрітися з Левіним у болгарській в'язниці - ЗМІ

Офіс генпрокурора звернувся до болгарських правоохоронців із проханням про його екстрадицію. 24 січня суд у Бургасі заарештував Левіна на 40 діб.

22 лютого районний суд у місті Бургас дозволив екстрадицію до України Левіна.

Довідка УНІАН. Громадська активістка Гандзюк померла в київській лікарні 4 листопада 2018 року. За три місяці до цього в Херсоні невідомий хлюпнув їй в обличчя сірчаною кислотою, вона отримала хімічні опіки понад 30% тіла.

6 червня 2019 року виконавців злочину було засуджено. Організатора виконання замаху на вбивство Гандзюк Сергія Торбіна засуджено до 6 років і 6 місяців позбавлення волі. Виконавець злочину Микита Грабчук отримав 6 років в'язниці. Обвинувачені в пособництві Володимир Васянович та Віктор Горбунов засуджені до 4 і 3 років позбавлення волі відповідно, співучасник злочину В'ячеслав Вишневський отримав 4 роки ув'язнення.

Читайте такожЕкстрадиція ймовірного організатора нападу на Гандзюк може тривати роками – ЗМІ

Також у справі про вбивство Гандзюк фігурують раніше судимий громадянин Левін (перебуває у міжнародному розшуку), голова Херсонської облради Владислав Мангер і Павловський - колишній помічник народного депутата від «БПП» Миколи Паламарчука.

Крім того, громадські активісти вважають, що до вбивства Гандзюк причетні колишній голова Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв і екс-заступник голови ОДА Євген Рищук.