Після святкування дня народження кілька членів сім'ї померли. Першою стала Марія (ліворуч) / Фото: L. Pereira

У Бразилії після сімейного свята троє людей померли і мінімум 10 осіб заразилися коронавірусом.

Два тижні тому свято дня народження відбулося в Ітаперіка-да-Серра, біля Сан-Паулу. На ньому були присутні 28 осіб. На той момент, за даними міністерства охорони здоров'я Бразилії, в країні було зареєстровано всього 98 випадків зараження COVID-19 і жодного летального результату, повідомляє ВВС.

Читайте такожУ Києві вводять "примусовий карантин" у місцях, де виявлені спалахи захворювання на COVID-19

Відео дня

Близько 60 випадків припадало на Сан-Паулу, який є один з найбільших у світі мегалополісів з населенням понад 21 млн осіб. Через три тижні, 8 квітня, в країні було вже понад 16 тис. підтверджених випадків зараження і понад 800 смертей пацієнтів з коронавірусом.

Віра Лусія Перейра знала, що хвороба дісталася до Бразилії. Навіть подумувала про те, щоб скасувати свято, бо 59 років - не кругла дата.

"Ми вагалися, але потім все ж таки вирішили влаштувати день народження. Адже в країні тоді було зовсім мало випадків зараження", - розповіла вона в інтерв'ю.

У Бразилії на той момент все було відкрито, карантину не було.

День народження Віри Лусії справляли у неї вдома. Серед запрошених були брати і сестри її чоловіка, Паулу Вієйри. Паулу, його брат Кловіс і сестра Марія насолоджувалися святом і не здогадувались, що невдовзі стануть жертвами COVID-19 і помруть.

На момент свята в Бразилії вже були випадки захворювання на COVID-19 / Фото: L. Perera

На вечірці були також сестри, племінники і племінниці самої Віри Лусії. Через кілька днів після свята у половини гостей з'явилися симптоми нездужання у вигляді кашлю, високої температури і задишки - явні ознаки коронавірусу.

Втім, у більшості з них хвороба протікала в легкій формі й не вимагала медичної уваги.

В той самий час, чоловік Віри Лусії і двоє його родичів на початку квітня померли. А її сестра, Марія, померла саме від COVID-19, це підтвердили медики.

"Тепер ми точно знаємо, що причиною смерті моєї матері став вірус. Це доводить, наскільки агресивна ця інфекція, бо незважаючи на те, що мою маму поклали в лікарню і під'єднали до апарату ШВЛ, медикам не вдалося її врятувати", - сказала в інтерв'ю дочка Марії Рафаела.

У Марії був діабет, і її стан різко погіршився всього за кілька днів. Зараз родичі чекають результатів розтину Паулу і Кловіса. "Лікарі, які вели їх, на 99% впевнені, що причиною смерті теж став COVID-19", - говорить Віра Лусія.

Читайте такожДоктор Комаровський розповів, чи можна контактувати з носієм коронавірусу та не захворіти (відео)

У самої Віри Лусії і її сина теж були симптоми захворювання, але обидва вони одужали.

"Фізично я відчуваю себе нормально, залишився лише невеликий кашель, але все інше пережити було дуже нелегко. Це були по-справжньому жахливі дні", - зізнається вона.

Спочатку родичі не могли повірити, що вони заразилися.

"У Бразилії було всього кілька випадків, і ми вважали, що до епідемії ще дуже далеко", - зізнався один з них.

На святі всі почували себе добре, тому залишається незрозумілим, хто ж був джерелом інфекції. 

"Але для нас це вже нічого не змінить", - кажуть вони. Після смерті Марії стало погіршуватися стан Кловіса, якому було 62 роки.

"Через три дні після вечірки мій батько почав сильно кашляти. У нього почалися головні болі і піднялася температура, а також пропало нюх та смак", - розповів син Артур Кловіса.

На відміну від сестри, Кловіс нічим не хворів, проте його стан стало помітно погіршуватися. 23 березня Артур відвіз батька до лікарні, але його відправили назад. За його словами, лікарям навіть в голову не прийшло, що це може бути коронавірус.

Чоловік Віри Лусії Паулу (ліворуч) був фізично міцним чоловіком, який нічим не хворів / Фото: L. Perera

Незабаром після цього в реанімацію потрапив чоловік вже Віри Лусії Перейри, Паулу. Він вважався самим здоровим з них, кожного дня займався фізичними вправами і часто влаштовував тривалі піші або велосипедні прогулянки. Коли Паулу тільки потрапив у лікарню, його стан оцінюють як добрий, він лише скаржився на задишку.

"Але вже через два дні його перевели в реанімацію", - згадує Віра Лусія.

Кловіс і Паулу завжди були дуже близькі в житті, і в смерті вони теж виявилися поруч. Вранці 1-го квітня у їх сестри Марії зупинилося серце, і лікарі не змогли реанімувати. На наступний день помер Кловіс, а в ніч на 3 квітня не стало і Паулу.

Марію та Паулу поховали в герметичних гробах, як потрібно в Бразилії за законом у випадку з підтвердженими смертями від коронавірусу або навіть підозрою на COVID-19 як причини смерті. Кловіса за його бажанням кремували. Похорони проходили в різні дні, церемонії тривали лічені хвилини, і було присутнє на кожній з них не більше 10 осіб - знову ж таки, як того вимагає закон.

Артур відвіз батька в лікарню, але його відправили назад / Фото: L. Perera

Ті, хто був на святі 13 березня і вижив, як і раніше знаходяться в самоізоляції, вони самі обрали цю міру обережності. Родичі Віри Лусії закликають усіх бути відповідальними, уникати контактів і не виходити з будинку.

"Це не якась застуда, це справжня катастрофа. Це жахливий і підступний вірус", - говорить Рафаела.

Водночас, президент Бразилії Жаїр Болсонару публічно ігнорує правила соціального дистанціювання і навіть ставить під питання небезпеку пандемії, називаючи коронавірус "легким грипом".

Як повідомляв раніше УНІАН, мешканка американського штату Нью-Джерсі і троє її дітей померли від коронавірусу протягом одного тижня після традиційного сімейного обіду в колі численних родичів.

Читайте також: