карпюк клих / ТСН

Про це Громадському радіо повідомила адвокат Клиха Марина Дубровіна.

За словами Дубровіна, українські дипломати намагалися домогтися зустрічі з ув'язненими з листопада. Однак дозволу не видавав суддя по справі Вахід Ісмаїлов, через хворобу якого перенесли засідання, заплановане на 14 березня.

Сьогоднішня зустріч відбулася після зустрічі консула з заступником голови Вищого Суду Чеченської республіки. Консулу вдалося поспілкуватися по кілька годин і з Карп'юком, і з Клихом. Подробиці бесіди поки невідомі.

Відео дня

Читайте такожВерховний суд Чечні продовжив утримання під вартою українцям Карпюку і Клиху

Як повідомляв УНІАН, Карпюка російські спецслужби викрали у березні 2014 року. Клих був затриманий у серпні 2014 року в російському місті Орел.

Наприкінці серпня 2015 р. у Слідчому комітеті РФ заявили про направлення до суду кримінальної справи стосовно Карпюка і Клиха за звинуваченням в участі в боях проти російських військових у Чечні на боці місцевих ополченців у 1990-х роках.

12 жовтня 2015 року у Верховному суді Чеченської Республіки почався розгляд кримінальної справи по суті.

Адвокати обвинувачених Докка Іцлаєв, Марина Дубровіна та Ілля Новіков наголосили, що безпідставність звинувачень стосовно Карпюка і Клиха може підтвердити багато людей.

Читайте такожРосія незаконно утримує 11 українських політв'язнів

5 лютого юрист Української Гельсінської спілки з прав людини Надія Волкова, яка представляє інтереси Карпюка та Клиха в Європейському суді з прав людини, повідомила на брифінгу в Києві, що незаконно утримувані в Росії громадяни України Карпюк і Кліх звернуться зі скаргою до Європейського суду з прав людини щодо застосування до них катувань з боку правоохоронних органів РФ.

За її словами, щодо обох були проведені судово-медичні експертизи, висновки цих експертиз є сумнівними. Зокрема, обидва скаржилися на застування до них електричного струму, але експерти не спромоглися встановити зв’язок між тілесними ушкодженнями, які вони отримали внаслідок застосування електричного струму, та природою їхнього походження.

Читайте такожФСБ хотіла заарештувати Яроша, але замість нього в Росію приїхав його заступник Карпюк – адвокат

В обох випадках судмедекспертиза засвідчила, що на тілах обох в’язнів є тілесні ушкодження.

Волкова заявила, що юристи Української Гельсінської спілки будуть скаржитися в Європейський суд з прав людини і подаватимуть цей аргумент.