facebook.com/GpkGovBy

Про це повідомив міністр внутрішніх справ Білорусі Ігор Шуневич, передає TYT.BY.

За даними міністра внутрішніх справ, всього у чорному списку осіб, яким заборонений в'їзд в Білорусь і Росію, перебуває 1,7 мільйона осіб. 1,5 мільйони були внесені за ініціативою Росії, 300 тисяч з них — українці.

Читайте такожСкасування депортації Жадана з Білорусі: рішення приймалося на найвищому рівні"

Відео дня

Коментуючи затримання за вказівкою РФ в Мінську українського письменника Сергія Жадана, яке відбулося 11 лютого 2017 року, голова МВС Білорусі зазначив, що не знав про такого письменника, як Жадан.

"Хотілося б подискутувати з приводу того, що він відомий письменник. Я українську літературу вивчав 17 років, але таке прізвище чую вперше", - зазначив Шуневич.

За його словами, МВС зобов'язане "виявляти таких громадян і затримувати".

"І затримали, тому що міліція працює добре. А сталося це вночі, так як інформація надійшла вночі про те, що в Білорусі перебуває людина, пов'язана з тероризмом. Чекати до ранку не могли", - сказав Ігор Шуневич.

Як повідомляв УНІАН, в ніч з 10 на 11 лютого в Мінську міліціонери увірвалися в готельний номер Жадана і без пояснень доставили у відділення міліції, де до ранку утримували у камері і не надали можливості подзвонити в Посольство України. Після цього силовики з'ясували в Комітеті держбезпеки Білорусі, що ще в 2015 році Жадану був заборонений в'їзд на територію Росії, що пояснювалося формулюванням "за причетність до терористичної діяльності".

Читайте такожУ МЗС Білорусі пояснили затримання Жадана "непорозумінням"

Також міліціонери запитували Жадана про тероризм, після чого поставили штамп в паспорт про заборону в'їзду в Білорусь. У зв'язку з затриманням письменника у МЗС викликали посла Білорусі Ігоря Сокола. Представник міністерства заявив, що роз'яснення білоруської сторони щодо затримання Жадана не задовольняють українську сторону.

Крім того, міністр закордонних справ України Павло Клімкін обговорив з главою білоруського зовнішньополітичного відомства Володимиром Макєєвим ситуацію із затриманням в Мінську українського письменника.