У Китаї страчено двох винуватців "меламінового скандалу", внаслідок якого померли, щонайменше, шестеро дітей, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Як стало відомо у вересні 2008 року, токсична речовина меламін додавалася виробниками в сухе молоко, щоб сфальсифікувати кількісний аналіз на вміст білка. Забруднений молочний порошок потім йшов на виробництво дитячих сумішей і деяких інших продуктів. Внаслідок отруєння меламіном близько 300 тисяч дітей захворіли на сечокам`яну хворобу, щонайменше, шестеро з них померли.

Звинувачення у цій справі було пред`явлено 21 члену адміністрації компанії Sanlu, яка виготовляла забруднене молоко. Муніципальний суд міста Шицзячжуан у північнокитайській провінції Хебей у січні 2009 року засудив 19 із них до різних термінів ув`язнення, а двох – до страти. Sanlu, яка була найбільшим постачальником сухого молока в Китаї, після скандалу з меламіном збанкрутіла.

Відео дня

24 листопада були страчені ЧЖАН Юйцзюнь (Zhang Yujun), який за період із липня 2007 по серпень 2008 року виготовив понад 770 і продав понад 600 тонн білкового порошку з меламіном, і ГЕН Цзіпін (Geng Jinping), який виготовляв на основі цього порошку сухе молоко й продавав його молочним компаніям.

Співробітницю найбільш високого рангу, яка проходила у справі про меламін, – члена ради директорів Sanlu ТЯНЬ Веньхуа (Tian Wenhua) – було засуджено до довічного ув`язнення. Таке ж покарання отримали двоє співробітників-чоловіків, зокрема 24-річний ЧЖАН Яньчжан (Zhang Yanzhang), який працював разом із ЧЖАН Юйцзюнем.