АКБ «Укрсоцбанк» має намір звернутися до правоохоронних органів щодо ситуації зі зміною керуючої компанії мережі ресторанів «Пузата хата».

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на прес-конференції повідомив глава правління АКБ «Укрсоцбанк» Борис ТІМОНЬКІН.

«Ми починаємо максимальний тиск з погляду кримінального переслідування», - сказав він.

Відео дня

Б.ТІМОНЬКІН пояснив, що з 2007 року банк надав мережі ресторанів «Пузата хата» кредитні кошти на 70 млн. дол. При цьому з лютого 2009 року у компанії розпочалися прострочення платежів з виплати відсотків. Після продовження банком кредитних ліній у квітні 2009 р. і збільшення статутного капіталу керуючої компанії мережі ресторанів у червні 2009 р., платіжна дисципліна поліпшилась. З лютого 2010 року компанія перестала виплачувати відсотки, відзначив глава правління банку.

«У березні ми побачили, що інкасація була припинена. З квітня жодна копійка грошей через банк не проходила», - сказав Б.ТІМОНЬКІН.

Водночас спроби банку розшукати офіційних осіб компанії нічим не закінчилися. Переговори з банком вела посередницька група.

«Нас годували обіцянками, що ми готові до реструктуризації, проте було створено нову групу управління проектом, яка вам запропонує план реструктуризації. В цей час всі компанії стали банкрутами», - відзначив глава правління банку.

Він пояснив, що «операційна компанія «Пузата хата» подала сама себе на банкрутство. З`явилася нова компанія – «ПХ Груп», на яку були перекладено операційні потоки. Тобто нова керуюча компанія, у якої немає боргів».

За словами Б.ТІМОНЬКІНА, у структурі компанії були дві компанії, одна з яких здійснювала операційну діяльність – орендувала приміщення, а друга – володіла 8 ресторанами (5 - у Києві, по одному – у Львові, Харкові і Дніпропетровську), які були у заставі у банку.

«У квітні всі ці компанії подали на самобанкрутство протягом одного-двох днів», - додав він.

За даними керівника банку, загальна сума заборгованості цих компаній становить 1,2 млрд. грн. При цьому оборот мережі ресторанів за 9 місяців становив 258 млн. грн.

«Відомий метод – штучної накрутки боргів, щоб у процесі банкрутства розмити дійсні борги», - сказав Б.ТІМОНЬКІН.

Він відзначив, що у процесі банкрутства одна з компаній-акціонерів мережі ресторанів подала апеляційну скаргу, що зробило недоступною справу для кредиторів.

«Ми однозначно оцінюємо ці дії як явно кримінального характеру», - додав глава правління банку.

Як повідомляв УНІАН, 16 червня у своєму відкритому зверненні керівництво і трудовий колектив мережі ресторанів «Пузата хата» звернулися до керівництва АКБ «Укрсоцбанк» з проханням погодитися на переговори про реструктуризацію кредиту.

Як наголошувалося у зверненні, «нинішня безкомпромісна позиція банку робить неминучим банкрутство «Пузатої хати». Дотепер багаторазові спроби керівництва «Пузатої хати» провести переговори щодо реструктуризації боргу не знаходили підтримки з боку менеджменту «Укрсоцбанку».