Верховна Рада України ухвалила закон «Про ратифікацію Договору між Україною та Федеративною Республікою Бразилія про передачу засуджених осіб».

Як передає кореспондент УНІАН, “за” проголосували 268 із 423 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

Договір передбачає, що особу, засуджену на території однієї зі сторін, може бути передано на територію іншої сторони для відбування призначеного їй покарання, відповідно до положень цього договору. З цією метою засуджений може висловити державі винесення вироку або державі виконання вироку своє бажання бути переданим згідно з цим договором. Із запитом про передачу засудженого може звертатися як держава винесення вироку, так і держава виконання вироку.

Відео дня

Засудженого може бути передано за наступних умов: якщо особа є громадянином держави виконання вироку; якщо вирок є остаточним і набрав законної сили; якщо в момент отримання запиту про передачу засудженому залишилося відбувати покарання протягом не менш як одного року; якщо на передачу згоден засуджений або коли, беручи до уваги його вік, фізичний чи психічний стан, одна зі сторін вважає це за необхідне, - законний представник засудженого; якщо дія або бездіяльність, за яку було призначене покарання, є злочином відповідно до законодавства держави виконання вироку або була би злочином у разі вчинення на її території; якщо відшкодовано матеріальні збитки, заподіяні злочином, і сплачено судові витрати; і якщо обидві сторони згодні на передачу цього засудженого.

У виняткових випадках сторони можуть погодитися на передачу засудженого, навіть якщо йому залишається відбувати покарання менш як один рік, або якщо матеріальні збитки, заподіяні злочином, відшкодовані не в повному обсязі.

Передача засудженого не здійснюється, якщо: не дотримані умови, перелічені у договорі; покарання не може бути виконано стороною, громадянином якої є засуджений, унаслідок закінчення строку давності відповідно до законодавства цієї сторони; строк позбавлення волі, призначений у державі винесення вироку, є більшим, ніж максимальний термін покарання, встановлений за відповідне діяння законодавством держави виконання вироку.