Україна має добитися зняття моніторингу, який здіснює Рада Європи.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив голова Верховної Ради Володимир ЛИТВИН на спеціальному засіданні парламенту з нагоди 60-ї річниці з дня підписання Конвенції про захист прав людини і осноновоположних свобод 1950 року.

Він сказав: «Очевидно, що і Верховній Раді, і Кабінеті міністрів, нам всім спільно необхідно негайно вжити заходів щодо зобов’язань України перед Радою Європи».

Відео дня

«Нам треба добитися зняття моніторингу з України, бо це явно ненормальна ситуація, коли головуюча у Комітеті міністрів Ради Європи (Україна головуватиме з 3 травня 2011 року – УНІАН) країна сама знаходиться під моніторингом», - сказав В.ЛИТВИН.

Він також наголосив на необхідності розробки в Україні цілісної концепції національної політики у галузі прав людини, а також введенні у практику експертизи законопроектів та інших нормативно-правових актів на предмет відповідності Конвенції про захист прав людини і осноновоположних свобод 1950 року.

На думку В.ЛИТВИНА, усі питання, які виникають в різних країнах щодо виконання конвенції, можна було б обговорити на конференції високого рівня держав-членів Ради Європи і, «очевидно, її варто було б провести в Україні у другій половині 2011 року».