Експерти вже пророкують появу чорного ринку

"Головною метою законопроекту є боротьба з валютними спекуляціями і стабілізація курсу гривні. До речі, в країнах ЄС поширена практика, згідно з якою при продажу валюти потрібно платити значну комісію", - пояснив автор законопроекта, голова парламентського комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Хомутиннік "Комерсант-Україна".

За його словами, парламент планує розглянути документ у вівторок, але він вступить в силу через два місяці після публікації - не раніше лютого. Ймовірність прийняття закону досить висока.

"Якщо керівник комітету ініціює таке питання, то швидше за все ми до нього прислухаємося як до великого авторитету", - заявив перший заступник глави фракції Партії регіонів Михайло Чечетов.

Відео дня

На думку експертів, новий збір буде стимулювати зростання обсягу чорного ринку. Однак українці можуть уникнути сплати збору, зазначає видання. Найочевидніший спосіб - перед продажем валюти покласти її на депозит хоча б на місяць. Їх пропонують більше 30 банків, які готові платити від 0,05% до 10% річних. Другий спосіб - використання систем грошових переказів, оскільки переказ туди / сюди обійдеться мінімум у 2-4%. Системи переказів також наростять обороти за рахунок відмови гастарбайтерів від перевозу готівкових коштів.

Третя схема грунтується на тому, що збір буде стягуватися з "продажу", а не з "конвертації".

"Клієнти, які мають картку в іноземній валюті, можуть розрахуватися за товари і послуги або зняти гроші в банкоматі без додаткових комісій, швидко і зручно", - говорить голова правління ПриватБанку Олександр Дубілет.