ЄБРР підтримає реформу української портової галузі

Про це заявив вчора в Києві, в ході круглого столу «Стратегія морських портів України: точки зростання галузі» представник Європейського банку реконструкції та розвитку Андрій Цокол.

«ЄБРР працює в Україні вже 20 років і активно фінансує транспортну галузь. Її портовий сегмент є одним із самих основних і перспективних. Ми вже працюємо з українським бізнесом з декількох проектів, де обсяг наших інвестицій вимірюється десятками мільйонів доларів. І, безумовно, готові розглядати нові проекти, щоб наростити інвестиції в портовий сектор», – зазначив Цокол.

На його думку, залучення інвестора для реалізації великого модернізаційного проекту на умовах відкритого конкурсу дозволяє державі вибрати кращу пропозицію.

Відео дня

«Напрямок реформи портової галузі вибрано правильно, за прикладом державно-приватного партнерства. І у ЄБРР є своя політика щодо фінансування таких проектів. Вона припускає, що банк повинен бути залучений в проект ще на початковому етапі – при організації концесійного конкурсу, підготовці тендерної документації. Ми повністю підтримуємо пропозицію Міністерства інфраструктури залучити ЄБРР до робочих груп з підготовки концесійних конкурсів. І ми готові до спілкування з інвесторами, готовими вкладати в морські порти України», – заявив банкір.

Нагадаємо, в рамках реформування портової галузі управлінням стратегічним майном 18 морських торговельних портів України буде займатися Адміністрація морських портів (АМП), підпорядкована Міністерству інфраструктури. «Закон про морські порти» припускає участь приватних інвесторів у розвитку портової інфраструктури для залучення нових вантажопотоків і підвищення конкурентоспроможності галузі.