Фото: УНІАН

Уповноважена президента із мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, нардеп Ірина Геращенко розповіла ТСН.ua, що бойовики не дають Червоному Хресту доставити у Луганськ, який найбільше потерпає від гуманітарної катастрофи, українську "гуманітарку".

"Українська влада ще на початку серпня сформувала великий, 800 тонн, гуманітарний вантаж, передала Червоному Хресту, щоб той у свою чергу передав у Луганськ. В той же час бойовики не взяли на себе відповідальність за надання коридору гуманітарного і за сприяння логістиці у доставці цього вантажу", - зазначила вона.

Таким чином, 100 тонн із цього гуманітарного вантажу Червоний Хрест передав переселенцям, які вийшли із окупованих зон і перебувають на територіях Луганщини, підконтрольних українській владі. Мова йде у першу чергу про продукти харчування, які швидко псуються (овочі, хліб).

Відео дня

Читайте такожГуманітарна ситуація у тимчасово окупованих містах погіршується - РНБО

"Інша гуманітарна допомога, яка має бути доставлена жителям Луганська, перебуває на складах у Старобельську та Северодонецьку. Це тепер є відповідальність Червоного Хреста спрямувати її до Луганська. І чекає Червоний Хрест тієї ситуації, коли бойовики нададуть можливість безперешкодно направити цей вантаж. Бойовики роблять це (перешкоджають проходженню вантажу, - ред.) для того, щоб потерпали найбільш незахищені верстви населення – інваліди, літні люди, – які залишаються без гуманітарної допомоги", - додала Ірина Геращенко.

Також нардеп наголосила, що велику роботу роблять волонтери, які, ризикуючи своїм життям, дуже часто передають гуманітарний вантаж партизанськими тропами.

Читайте такожВолонтери повідомляють про випадки смерті від голоду в окупованих містах Донбасу

Як повідомлялося раніше, допомогу від Червоного Хреста в Україні розмитнювали три місяці. Гуманітарну допомогу на мільйон євро Червоний Хрест Німеччини передав своїм українським колегам. У вантажі було сім машин, зокрема три вантажівки та одна "швидка".