Військові хочуть перевірити документи: адвокат пояснив, чи законно це

У мережі не вщухають обговорення випадку в Бучі Київської області, коли військові вимагали у двох чоловіків у кафе документи для перевірки.

Адвокат Ростислав Кравець пояснив, настільки законні такі дії військовослужбовців, повідомляє ТСН.

Він порадив просто подякувати військовим, які хочуть перевірити ваші документи на вулиці або в іншому громадському місці, за таку увагу та йти далі, адже затримувати вас вони не мають права.

Відео дня

А от співробітникам поліції ви маєте надати свої документи, якщо вони відрекомендуються та повідомлять про причини такої перевірки. Крім того, наголосив Кравець, присутні часто з поліцейськими представники територіальних центрів комплектації та соцпідтримки неуповноважені на перевірку документів. На це мають право лише представники Національної поліції.

Після перевірки документів поліцейськими представники "військкоматів" можуть попросити, щоб ви з'явилися для уточнення даних чи проходження медогляду. Але якщо це не представник вашого ТЦК, де ви перебуваєте на обліку, ви можете повідомити про це. Після цього вас не мають права запрошувати кудись, додав адвокат:

"У разі, якщо там інший ЦК хоче запросити вас кудись, то скажіть: "Вибачайте, я перебуваю на обліку в іншому ЦК, я не зможу виконати вашу незаконну вимогу".

Хто має право перевіряти документи при врученні повістки

Раніше українцям пояснили, чи має право уповноважена особа  "військкомату" зупиняти людей та перевіряти документи. "Ні. Перевіряти документи мають право уповноважені представники Національної поліції, СБУ, Нацгвардії, Держприкордонслужби, ДМС, Держмитслужби та ЗСУ, які визначені в наказі коменданта", - заявляли в Мін'юсті.

Вас також можуть зацікавити новини: