Передбачалося, що електрошокери застосовувалися б для затримання особи, яка вчинила адміністративне або кримінальне правопорушення / фото vzsar.ru

Профільний комітет Верховної Ради не підтримав законопроект про надання дозволу поліції застосовувати електрошокери.

Як повідомляє кореспондент УНІАН, Комітет з питань правоохоронної діяльності не проголосував за те, щоб рекомендувати парламенту ухвалити проект закону «Про внесення змін до статті 45 закону України «Про Національну поліцію» (№ 4375) за основу. Комітет направив законопроект на доопрацювання.

Заступник голови Національної поліції України Олександр Фацевич пояснив на засіданні комітету, що електрошокові пристрої (контактної та контактно-дистанційної дії) дозволили б ефективно припинити порушення, при цьому завдаючи «порушнику меншої шкоди у порівнянні з застосуванням пристроїв для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, або вогнепальної зброї».

Відео дня

Читайте такожКабмін хоче, щоб поліцейські частіше били українців електричним струмом

Передбачалося, що електрошокери застосовувалися б для затримання особи, яка вчинила адміністративне або кримінальне правопорушення і чинить при цьому фізичну протидію поліцейському; затримання особи, яка вчинила тяжкий або особливо тяжкий злочин і намагається втекти; затримання особи, яка чинить збройний опір або намагається втекти з-під варти; затримання озброєної особи, яка погрожує застосуванням зброї та інших предметів, що загрожують життю чи здоров’ю людей, у тому числі поліцейського.

Водночас народний депутат України Олександра Устінова (фракція «Голос») зауважила, що, у зв'язку з тим, що йдеться про дозвіл використання електрошокерів і при адміністративних правопорушеннях, їх можуть застосувати і під час мирних зібрань. Вона наголосила, що на сьогодні 64% українців помирають від серцево-судинних хвороб, а отже, мають проблеми з серцево-судинною системою. За її словами, використання шокера поліцейськими до таких хворих може бути смертельним.

Вас також можуть зацікавити новини: