Кіпрська церква стала третьою, яка визнала ПЦУ / фото pomisna.info

Кіпрська Церква визнала ПЦУ, завершивши процес визнання автокефалії України з боку Кіпрської Архієпископії.

Про це у Facebook повідомив український релігієзнавець Андрій Юраш, який донедавна очолював департамент у справах релігій та національностей Міністерства культури України.

«Сьогодні Блаженніший Хризостом ІІ, глава Кіпрської Церкви, очолюючи Божественну Літургію при рукоположенні нового єпископа Арсіноаса Паграті, в монастирі Панагія Chrysorroiatissi Paphos, згадав Первоієрарха Української Православної  Церкви (Православної Церкви України) – Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія», – написав він.

Читайте такожБільшість українців бачать Епіфанія на чолі об’єднаної Православної церкви - опитування

Як пояснило духівництво у коментарі BBC України, поминання предстоятелем церкви керівника іншої автокефальної церкви у православному світі означає її визнання.

Предстоятелю церкви Кіпру під час літургії й висвячення нового єпископа співслужили члени синоду, що може свідчити про визнання ними його рішення.

За інформацією видання, невдовзі визнати ПЦУ може й Румунська, яка має добрі відносини з Вселенським патріархатом.

Кіпрська церква стала третьою, яка визнала ПЦУ, після Грецької Архієпископії та Олександрійського Патріархату.

Створення ПЦУ: що відомо

  • 15 грудня 2018 року Об'єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Єпіфанія предстоятелем єдиної помісної Православної церкви України.
  • 6 січня 2019 року в соборі святого Георгія у Стамбулі вселенський патріарх Варфоломій вручив митрополиту Епіфанію томос про надання автокефалії ПЦУ.