На Банковій збираються люди / фото УНІАН

Сьогодні, 30 травня, у центрі Києва, на Банковій зібралися учасники акції на підтримку Сергія Стерненка "Покажіть нам справедливість".

Як передає кореспондент УНІАН з місця подій, на площі перед Офісом президента зібралися понад тисячу осіб.

Читайте такожАкція на Банковій: лідеру руху "Гонор" запропонували запобіжний захід

Слід зазначити, що з обох сторін Банкової стоять поліцейські.

Поліція перевіряє вміст рюкзаків і сумок у тих, хто прийшов на акцію.

Біля ОП встановлено тимчасовий металевий паркан, за яким стоять поліцейські та нацгвардійці.

Учасники акції розмістили перед центральним входом в Офіс президента невелику інсталяцію у вигляді колажу, на якому зображений портрет, що складається з половини обличчя Зеленського та Олександра Лукашенка.

Основні меседжі, які лунали під час акції стосувалися того, що на апеляційний суд одеської області чиниться безпрецедентний тиск для того, щоб колегія суддів залишила в силі вирок Стерненку.

Учасники акції закликали президента втрутитися, щоб не допустити тиску на суддів. Вони заявили, що розраховують лише на одне справедливе рішення від суду - зняття всіх звинувачень проти Стерненка і виправдувальний вирок для нього.

За словами учасників акції, якщо Стерненко залишать за ґратами та визнають винним, це буде означати відсутність справедливості й те, що суд прийняв рішення під політичним тиском.

Учасники акції заявили, що сподіваються завтра побачити Стерненка на волю, в іншому випадку вони пообіцяли знову зібратися завтра ввечері на Банковій і діяти вже іншими методами.

Зараз люди вже починають розходитися з-під Офісу президента.

Акція пройшла мирно. Учасники акції цього разу не запалювали фаєри, а обмежилися лише плакатами та банерами переважно сатиричного напрямку на адресу глави МВС Арсена Авакова, а також закликами до Зеленському не ставати диктатором. Багато плакатів було на підтримку Сергія Стерненка.

Справа Стерненко

  • 23 лютого Приморський райсуд Одеси призначив Стерненку і другому фігуранту справи про викрадення Щербича - Демчуку покарання у вигляді позбавлення волі на 7 років і 3 місяці з конфіскацією половини майна.
  • Стерненка визнали винним у скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч.2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч. 2 ст. 187 (розбій) та ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами). Покарання призначили за статтями 187 і 263, оскільки за ст.146 вже закінчився термін притягнення до кримінальної відповідальності.
  • Стерненка і Демчука взяли під варту в залі суду і відправили в СІЗО.
  • 19 березня суд в Одесі відхилив клопотання адвокатів про звільнення Стерненка з-під варти та залишив його в СІЗО.
  • 23 березня адвокати подали апеляцію на вирок Стерненку і Демчуку.
  • 7 квітня Одеський апеляційний суд змінив їм запобіжні заходи з утримання під вартою на цілодобовий домашній арешт.
  • 16 квітня розпочався розгляд апеляції на вирок.
  • 20 травня до суду вперше з'явився Щербич, 21 травня розгляд скарги продовжився.
  • 21 травня 2021 року стало відомо про те, що рішення Апеляційного суду у справі Стерненка оголосять 31 травня.