Одеса на рік може забути про курортний сезон через підрив Каховської дамби / фото ua.depositphotos.com

Через техногенну катастрофу, причиною якої став теракт нам Каховській ГЕС, Одеса на рік може забути про курортний сезон.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу у медіа-центрі Україна-Одеса повідомив директор Українського національного центру екології моря Віктор Коморін. 

Він пояснив, що токсичні речовини тампонуються, в тому числі на морському дні, але обов’язково проявлять себе за певних умов.

"Наприклад, ситуація поліпшиться через місяць, може два, але восени, коли почнуться потужні шторми, ми побачимо, що ситуація знов стане важкою. На рік ми відрізані від курортного сезону... є токсичні сполуки, які дуже довго розпадаються – впродовж 30 років… Якщо вони потраплять у морське довкілля, то накопичуватимуться і в морських організмах, і на дні Чорного моря", - розповів директор центру. 

За його словами, море колись переробить все сміття, яке наразі у нього потрапило, але це займе дуже великий час, а у мешканців моря іноді його немає – вони просто не встигають перебудуватися для того, щоб пережити ці страшні наслідки.

Як підкреслив Коморін, він не рекомендує рік купатися в Чорному морі, рибалити та вживати морепродукти, зокрема, поруч з Одесою.

Наслідки теракту на Каховській ГЕС

В ніч на 6 червня російські окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС, що призвело до глобальної екологічної катастрофи. Її нищівні наслідки остаточно ще невідомі.

Знищені унікальні заповідні землі разом з безліччю тварин і птахів, а у Чорне море увірвався токсичний потік - міни, тисячі тонн хімікатів і ґрунтів, каналізаційних відходів, загиблих тварин, вирваних з корінням дерев, отруйних мулових відкладень, в яких міститься дуст.

Вас також можуть зацікавити новини: