Експерт прокоментував ініціативу Зеленського / фото REUTERS

Ініційоване президентом України Володимиром Зеленським опитування українців під час місцевих виборів 25 жовтня не можна назвати соціологією.

Таку думку висловив в ефірі телеканалу "Україна 24" соціолог Андрій Єременко. Він зазначив, що опитування від Зеленського підготовлені без урахування необхідних правил соцопитування.

Читайте такожУ "Слузі народу" припустили, хто заплатить за опитування Зеленського

Відео дня

"Те, що відбувається, не має відношення до соціології. З позиції соціології формулювати це потрібно абсолютно по-іншому, починаючи з того, що соціологія передбачає вибірку, а не заповнює той, хто захоче. Соціологія передбачає вивчення різних соціальних груп, різні варіанти, а в оприлюднених анкетах немає навіть позначення статі. Велика кількість людей - це не гарантія", - заявив він.

Коментуючи питання щодо легалізації медичного канабісу, експерт зазначив:

"Диявол в деталях. Наприклад, зараз в Україні абсолютно легальна велика кількість наркотиків, у сфері анестезії багато речовин. Є процедура, при якій легально виписуються наркотики. Ми не знаємо, як буде з канабісом - будуть його виписувати, як наркотики в медицині, або продавати, як алкоголь. Як можна голосувати "так" або "ні", не розкривши питання?"

Питання про Будапештський меморандум Єременко назвав самоочевидним, оскільки українська дипломатія за будь-якої відповіді українців "буде робити те, що робить, вона і так працює по-максимуму".

"Тому мені здається, що це технологія по активізації доведення виборців до дільниць і спроба президента стати знову керівником держави. Ми знаємо, що потрібно посилювати вплив", - уклав експерт.

Всеукраїнське опитування в день виборів 25 жовтня 2020 року: 5 питань від Зеленського

  • Всеукраїнське опитування анонсував президент Володимир Зеленський. Опитувати громадян збираються у день місцевих виборів 25 жовтня.

Перше питання - про покарання для корупціонерів

  • За словами Зеленського, українці повинні дати відповідь на запитання, чи треба карати засуджених за корупцію в особливо великих масштабах довічним ув’язненням.

Донбас

  • Другим питання в опитуванні стане майбутнє Сходу. Президента цікавить думка громадськості щодо створення на Донбасі вільної економічної зони.
  • Позицію Зеленського вже підтримав глава української делегації у ТКГ Леонід Кравчук, вважаючи, що вільна зона – це шлях до припинення війни.
  • 16 жовтня президент Володимир Зеленський озвучив три останні питання всеукраїнського опитування, яке він раніше анонсував на 25 жовтня - день місцевих виборів в Україні. Вони стосуються кількісного складу парламенту, легалізації медичного канабісу та виконання Будапештського меморандуму.