Кількість депутатів можуть зменшити / фото УНІАН

В Офісі президента України пояснили необхідність скорочення кількості народних депутатів до 300 осіб.

Як повідомляє прес-служба Офісу президента, в ОП переконані, що зменшення кількості народних депутатів може позитивно позначитися на якості представництва інтересів виборців, а 300 депутатів є абсолютно виправданою кількістю з урахуванням нового адміністративно-територіального устрою України.

Читайте такожОпитування Зеленського: експерти розповіли, звідки можуть взяти гроші на "міні-референдум"

Відео дня

«Основне питання порядку денного сьогодні – це суттєве підвищення ефективності державного управління. Сучасний світ дуже конкурентний і тому потребує максимально швидких та компетентних рішень. Вчорашні традиційні системи управління далеко не завжди спроможні адекватно відповісти на нові виклики та кризи. Тому ще в серпні 2019 року президент Володимир Зеленський на виконання своєї передвиборчої програми ініціював законопроект про внесення змін до Конституції, яким, зокрема, пропонується зменшити кількість народних депутатів до 300», - зауважили в Офісі президента.

Законопроект уже був попередньо схвалений Верховною Радою та проаналізований Конституційним судом, який дійшов висновку про те, що ініціатива глави держави відповідає вимогам Основного закону.

Для реалізації цієї ініціативи потрібне фінальне голосування парламенту з результатом не менше 300 голосів «за», але це неможливо реалізувати силами виключно фракції «Слуга народу», яка підтримує курс Зеленського. «Саме тому президент запропонував народу сказати своє слово та остаточно переконати політиків, що не варто чіплятися за більшу кількість мандатів у Верховній Раді. Кількість точно не дорівнює якості», наголосили в ОП і зауважили, що «третє питання у загальнонаціональному опитуванні 25 жовтня буде таким: «Чи підтримуєте ви скорочення кількості народних депутатів до 300?» Якщо люди скажуть «так», жоден політик – скільки б у нього не було фінансового, медійного або партійного впливу – не зможе заперечити волю народу».

Читайте такожУ мережі показали, як може виглядати "бюлетень" опитування від Зеленського 25 жовтня (фото)

У Зеленського пояснили необхідність скорочення чисельного складу Верховної Ради: «В Україні відбулася глибока реформа децентралізації. Це означає, що на місця були передані як більші повноваження, так і суттєво більші фінансові можливості для їхньої реалізації. Відповідно, після зміни балансу між центральною та місцевою владою виникла потреба і в більшій концентрації фаховості на рівні національного парламенту. Звична для нас кількість народних депутатів є завеликою та породжує спокусу для численних гравців з об’ємним лобістським ресурсом дарувати місця у списках своїх партій як винагороду за багатолітнє попутництво. Вважаємо, що депутатський мандат не може бути винагородою. Зменшення кількості народних обранців може позитивно позначитися на якості представництва інтересів виборців. Зросте конкуренція за депутатський мандат. Парламент стане ще професійнішим, що конче необхідно державі сьогодні. А 300 народних обранців є абсолютно виправданою кількістю депутатів з урахуванням нового адміністративно-територіального устрою країни».

Опитування 25 жовтня: що відомо

  • 12 жовтня Зеленський заявив, що у день проведення місцевих виборів 25 жовтня українцям буде поставлено п'ять суспільно важливих питань. Це загальнонаціональне опитування, на відміну від референдуму, не матиме прямих юридичних наслідків, наголосили в Офісі президента.
  • 14 жовтня Зеленський назвав перше запитання із всеукраїнського опитування: «Чи потрібно запровадити довічне ув'язнення за корупцію в особливо великих масштабах?».
  • 15 жовтня він заявив, що друге запитання стосуватиметься можливості створення на Донбасі вільної економічної зони.
  • Сьогодні, 16 жовтня, Зеленський озвучив три фінальних запитання: «Чи потрібно скоротити кількість депутатів у Верховній Раді до 300?»; «Чи підтримуєш ти легалізацію в Україні медичного канабісу для зменшення болю у важких хворих?»; «Чи потрібно Україні на міжнародному рівні підняти питання про використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом?».