Експерт впевнений, що наразі напад росіян Сумам та Харкову не загрожує / фото з Facebook-сторінки Генштабу

Російська армія може організувати так звану турбуючу операцію на Сумщині за принципом тієї, яку вона наразі проводить на півночі Харківської області. Про це в ефірі Еспресо заявив військовий експерт, полковник ЗСУ Петро Черник.

"Почнемо з цифр, вони говорять самі за себе. Напроти Сумщини та Харківщини сконцентровано в межах до 50 тисяч військових РФ, десь до 400 танків та 1 тисячі броньованих машин, також до тисячі ствольної артилерії, із РСЗВ включно. Чи цього достатньо, щоб прориватися на Суми? Ні, недостатньо. Потрібно підняти оперативні показники хоча б до 100 тисяч. А чи спроможні росіяни організувати так звану турбуючу операцію, як зробили на Харківщині? Однозначно, так", - вважає експерт.

На його думку, ворог може застосувати декілька батальйонно-тактичних груп, до однієї входить – до 800 осіб, і утворити знову ж такі мініплацдарми на 3-8 кілометрів у глибину нашої території.

Відео дня

Полковник ЗСУ зазначив, що Сили оборони все одно будуть змушені відволікати на це живу силу, і техніку, і дуже дефіцитний боєкомплект до артилерії.

"Будуть вони (росіяни - УНІАН) це робити, адже ніхто не скасував промацування оборони противника. От вони нас і промацують – як далеко на цих напрямках можуть піти. Однак буду твердо стояти на тій позиції, що справжня битва за Харків чи Суми точно не сьогодні, й навіть не завтра, і навіть не післязавтра. Ворогу потрібен 300-тисячний корпус, але ми розуміємо, що ми винищуємо майже 30 тисяч особового складу противника щомісяця. Думаю, що травень буде рекордним", - сказав Черник.

Ймовірний наступ російських окупантів на Харків та Суми

10 травня російські окупаційні війська пішли у новий наступ на півночі Харківської області. Вони взяли під контроль кілька сіл у прикордонні та намагаються захопити Вовчанськ. 

Днями у Держприкордонслужбі України заявили, що росіяни у будь-який момент можуть вдатися до наступу на Сумському напрямку, щоб ще більше розтягнути лінію фронту. 

У Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України поки не вбачають загрози наступу росіян на Харків та Суми. Там вважають, що ворог проводить на Харківщині прикордонну операцію. 

Вас також можуть зацікавити новини: