фото ДПСУ

Президент Всесвітнього єврейського конгресу Рональд Лаудер звернувся до Президента України Володимира Зеленського з проханням врегулювати ситуацію на білорусько-українському кордоні, де другий тиждень в польових умовах замкнені тисячі євреїв-паломників зі своїми дітьми.

У своєму листі Лаудер особливо підкреслює сакральну роль паломництва брацлавських хасидів до Умані. «Як ви, мабуть знаєте, для багатьох євреїв щорічне паломництво до Умані стало особливо популярним в останні роки. Менш відомим залишається той факт, що для справжніх послідовників вчення Раббі Нахмана і їх нащадків така подорож є заповіддю, обов'язковою до виконання. Останні 200 років, вона зобов'язує кожного послідовника Брацлавської течії зробити все можливе і неможливе, щоб зробити це щорічне паломництво».

Рональд Лаудер називає гуманітарною кризою те, що відбувається зараз на україно-білоруському кордоні, де сотні паломників опинилися замкненими в жахливих умовах між двох держав. Президент Світового єврейського конгресу закликає Зеленського дозволити цій групі паломників в'їхати в Україну для здійснення найважливішого для них паломництва за умови безумовного дотримання ними всіх карантинних вимог COVID-19.

Відео дня

Лаудер зазначає, що в останні десятиліття Україна стрімко розвивається в економічному і культурному напрямку і визнає президентство Зеленського важливим етапом цього розвитку. «Найважливіше місце міста Умані в єврейській культурній традиції відіграє значну роль у залученні інвесторів і бізнесменів в Україну. Я глибоко переконаний у тому, що Україні та Умані зокрема судилося стати світовим центром культури, туризму та бізнесу. Я особисто відчуваю великий інтерес у цьому розвитку". Він розраховує на невідкладну допомогу президента України у вирішенні кризи, що склалася, і сподівається незабаром знову зустрітися з ним в Україні.

Рональд Лаудер є американським мільярдером, міжнародним інвестором, сином засновників Estee Lauder Companies. За свою довгу кар'єру на держслужбі, Лаудер служив послом США в Австрії, балотувався в мери Нью-Йорка, відігравав значну роль в процесі мирного врегулювання сирійсько-ізраїльського конфлікту. Має прекрасні відносини з багатьма світовими лідерами, в тому числі з прем'єр-міністром Ізраїлю Бенеаміном Нетаньягу.