Шумкова утримують у виправній колонії у місті Торжок Тверської області РФ/ фото replyua.net

Незаконно засуджений в Росії українець Олександр Шумков, якого утримують у колонії в Торжку Тверської області, з 28 серпня розпочав голодування.

Як у Facebook повідомив друг політв'язня Денис Бахолдін, про це Шумков написав йому в листі з колонії.

У листі, який датований 28 серпня, Шумков написав, що через повну антисанітарію починає голодування з вимогою прибуття до колонії уповноваженої з прав людини в РФ Тетяни Москалькової та представника місцевої санітарної служби.

Відео дня

Читайте такожАктивістка заявила про тиск СБУ на родину кремлівського політв'язня Шумкова

Справа Шумкова: що відомо

  • У «Правом секторі» в серпні 2017 року повідомили, що військовослужбовця Чорнобаївської військової частини № 4067 Шумкова викрали спецслужби РФ на адмінкордоні між Херсоном і тимчасово окупованих Кримом.
  • 24 серпня 2017 року суд у Брянській області РФ заарештував Шумкова на 15 діб за нібито невиконання вимоги правоохоронця надати для огляду особисті речі.
  • На початку вересня 2017 року справу проти Шумкова було перекваліфіковано. Згідно з фабулою справи, Шумков «довгий час» був охоронцем лідера «Правого сектора» Дмитра Яроша.
  • У грудні 2018 року Шумкова засудили до 4 років колонії загального режиму за звинуваченням у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 282.2 КК РФ («Участь в діяльності екстремістської організації»), у зв'язку з нібито членством в забороненому в Росії «Правому секторі».
  • Шумков утримується у виправній колонії №4 у місті Торжок Тверської області РФ.
  • 14 жовтня 2019 року Шумков оголосив голодування через систематичні порушення адміністрацією колонії його прав і посилення на нього психологічного тиску, а також з вимогою до Росії припинити «шантаж з використанням політв'язнів» на переговорах у «мінському» і «нормандському» форматах. Крім того, Шумков вимагав від уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової відповісти на його запити про порушення прав у СІЗО.
  • 22 жовтня після погіршення стану здоров'я через голодування Шумкова вивезли з колонії до лікарні.
  • 7 листопада український омбудсмен Людмила Денісова заявила, що голодування Шумков припинив, але після цього його стан значно погіршився, однак лікарі не надають йому необхідної медичної допомоги.
  • 15 листопада родичі політв'язня і правозахисники повідомили, що під час перебування у тюремній лікарні у Торжку Шумкову незаконно робили ін'єкції невідомої речовини, можливо, психотропної, оскільки після цього у нього різко змінився психічний стан.
  • 11 грудня Шумков у листі повідомив, що співробітники ФСБ намагалися змусити його стати секретним свідком у справі проти іншого громадянина України Ігоря Пірожка, відомого під псевдонімом «Роман Чирка», який у квітні був затриманий за нібито підготовку до «ведення партизанської війни проти Росії».
  • У лютому та березні 2020 року Шумков неодноразово заявляв, що російські правоохоронці погрожують йому вбивством.