Також судді визнають, що судова система в Україні не ідеальна / Фото УНІАН

Судді Окружного адміністративного суду Києва поскаржилися президенту Володимиру Зеленському на тиск, хоча не вказали, хто саме чинить тиск на них.

Про це йдеться у відкритому зверненні суддів, розміщеному на сайті ОАСК.

«Написати це звернення нас змусила ситуація, яка складається не тільки навколо Окружного адміністративного суду Києва, але й навколо інших органів судової влади України.

Відео дня

Останнім часом, незважаючи на деякі позитивні зрушення у комунікації судів та суспільства, ми знову стали свідками безпрецедентного тиску на судову гілку влади. Ви не могли не помітити намагання за будь-яку ціну очорнити суди та суддів, підірвати довіру українців до судової системи. Політики, грантові активісти та лояльні до них ЗМІ знову переконують громадян країни у тому, що вітчизняна судова система наскрізь корумпована, що вона не здатна виконувати свої функції. Особливо вразливою є та частина судової системи, яка розглядає суперечки громадян та юридичних осіб з державою та її органами», - сказано у зверненні.

Також судді визнають, що судова система в Україні не ідеальна, але "ті меседжі, що нав’язуються суспільству вказаними особами, не відповідають дійсності та є хибними. Але, на жаль, складається враження, що правда та реальність – це не те, що цікавить цих людей. Сили, які фінансуються та направляються з-за кордону, відверто тиснуть на суспільство та державні органи, вимагаючи лише одного - призначення іноземців керувати українськими суддями і судами".

Читайте такожУ НАБУ заявили, що справа проти суддів Окружного адмінсуду Києва не нова

Судді ОАСК вважають, що закордонний тиск на суди є спланованим і системним.

«Системність їхніх дій дає підстави говорити про існування плану, в якому Україні відведена не дуже почесна роль. Плану, метою якого є встановлення повного контролю за українською судовою системою із-за кордону та, таким чином, встановлення контролю над Українською державою та її владними органами. Адже той, хто контролюватиме суди, матиме важіль впливу на рішення будь-якого органу, включно із рішеннями президента», - зазначили судді.

Вони переконані, що нинішня ситуація навколо Окружного адміністративного суду Києва є частиною цього плану.

«Нас звинувачують у ганебних діях, проти нас налаштовують суспільство. Однак, хочемо нагадати, що всі ці звинувачення вже лунали рік тому, й жодне з них не було доведено у суді… Зрештою, попри наше палке бажання та звернення з цього приводу до правоохоронних органів, минулого року справа, яку зараз знову роздмухують, так і не була передана до суду. Нам не дали можливості відстояти своє чесне ім’я - справу тихо «поховали» ті ж самі люди, які зараз знову виголошують гучні звинувачення», - скаржаться судді президенту.

Також судді ОАСК запевняють, що «більше за всіх зацікавлені у встановленні істини та готові співпрацювати задля забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду».

Читайте такожОбшуки в Окружному адмінсуді Києва: Вовк та інші ухвалювали замовні рішення – САП

Як повідомляв УНІАН, 17 липня відбулись обшуки в Окружному адмінсуді Києва, а також у Державній судовій адміністрації.

Згодом журналіст Юрій Бутусов повідомив, що детективи НАБУ пред'явили підозру в створенні злочинної організації і захопленні влади голові Окружного адмінсуду Києва Павлу Вовку, його заступнику Євгену Аблову, п'яти суддям і керівникові Держсудадміністрації Зеновію Холоднюку.

Пізніше цю інформацію підтвердили в НАБУ і зазначили, що триває процес вручення підозр ще 4 особам.

За даними САП, 12 осіб на чолі з головою ОАСК діяли в рамках злочинної організації, яка мала на меті захоплення державної влади шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів України, Вищою радою правосуддя і створення штучних перешкод в їх роботі.

У САП стверджують, що ця злочинна організація ухвалювала замовні рішення у власних інтересах, а також в інтересах політичних і бізнесових кіл.

Пізніше голова ОАСК Вовк та голова ДСА Холоднюк заявили, що їм не вручали повідомлення про підозри.