Фото УНИАН

Для підвищення рівня професійно-технічної освіті в Україні дуже важливим є залучення фахівців з виробництва до викладання в технічних вищих навчальних закладах.

Таку думку висловила генеральний директор директорату професійної освіти МОН України Ірина Шумік, передає "24 канал".

"Дуже важливим аспектом є якомога більше залучення в освітній процес – це і залучення фахівців з виробництва до викладання, це так само участь роботодавців у розробці освітніх програм, для того, щоб ті навички, які добувають під час освіти, відповідали саме потребам ринку праці", – пояснила Шумік.

Відео дня

Водночас надважливим в Міносвіти вважають налагодження партнерства із роботодавцями та бізнесом з метою поліпшення та оновлення змісту навчальної програми і підвищення кваліфікації педагогів. Зокрема, на даний момент у міністерства вже підписано понад 20 меморандумів про співпрацю з організаціями та приватними підприємцями, які допомагають фінансово та сприяють залученню висококваліфікованих співробітників до навчального процесу.

"Разом з партнерами ми створюємо навчально-практичні центри, вони в них інвестують. З окремими ми реалізуємо популяризаційні проекти або ж оновлюємо навчальні матеріали", – сказала Шумік.

Крім того, у співпраці з партнерами з Європейського союзу Міносвіти розробляє масштабну комунікаційну кампанію. Окрім традиційних заходів профорієнтації школярів, відбуватиметься низка заходів, де кожен охочий матиме змогу якомога більше дізнатися про різні професії та перевірити свої здібності у різних галузях.

Також повідомляється, що держава виділила понад 150 мільйонів гривень задля створення 62 навчально-практичних центрів, на базі тих закладів, що існують. Ще 15 буде повністю оновлено за підтримки ЄС. Всі ці заходи мають зацікавити молодь в отримуванні технічних професій та залученні їх для роботи на підприємствах.

Як повідомляв УНІАН, група компаній "Метінвест" вже з вересня 2022 року планує почати навчання студентів на бакалавраті свого нового університету в Маріуполі, гуртожиток і спорткомплекс якого будуть побудовані з власної сталі компанії.