Пам'ятник Льву Толстому в Одесі відкрито наприкінці 1960 років / фото dumskaya.net

В Одесі демонтують пам'ятник російському письменникові Льву Толстому.

Про це заявила неурядова організація "Декомунізація. Україна" із посиланням на листа керівника департаменту культури, міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Одеської міської ради Івана Ліптуги. 

Зазначається, що пам'ятник Льву Толстому, який встановлено в історичному центрі - на однойменній площі, буде перенесене до спеціально облаштованого музейного простору під відкритим небом.

Відео дня

До речі, згідно оприлюдненій відповіді Ліптуги, відповідне рішення комісії було прийнято ще в березні, але скульптура досі залишається на місці.

Лев Толстой - що відомо

Лев Толстой - російський письменник, педагог, філософ. Жанр - оповідання, повість, роман, драма.

Пам'ятник Льву Толстому (скульптори Князик, Нарузецький, Елуашвілі та Соловйов, архітектори Безчастнов та Рашковський) відкрито наприкінці 1960 років, й день народження письменника. Монумент є великою головою на постаменті.

Відомо, що Толстой був в Одесі лише один раз - проїздом у 1854 році. Чому в Одесі назвали площу на його честь та ще й поставили пам’ятник, невідомо. 

Демонтаж пам'ятників радянським і російських діячам

Як повідомляв УНІАН, у березні стало відомо, що в Одесі демонтують пам'ятник радянському письменникові Максиму Горькому, який колись було встановлено в однойменному парку.

Також в Одесі вже демонтовано монумент "Засновникам міста", центральною фігурою якої є російська імператриця Катерина Друга.

Вас також можуть зацікавити новини: