Експерти кажуть, що було б непогано бронювати волонтерів від служби / фото УНІАН, Андрій Марієнко

В Україні триває мобілізація та воєнний стан. Громадяни віком від 18 до 60 років повинні з'явитися на виклик до військкомату і стати на облік.

Як йдеться в сюжеті "Сніданку з 1+1", викликають у військкомати навіть волонтерів. Але чи мають нести службу ті, хто й так на фронті, але не зі зброєю в руках, відповів співзасновник проекту "Добробат" Ростислав Смирнов.

Багато українців переконані, що у військкомах мають персонально розглядати ситуацію з кожним волонтером й вирішувати, де він корисніший - у волонтерській допомозі чи на фронті зі зброєю в руках.

А от з юридичної точки зору, пояснює адвокат Богдан Кушнір, персональний розгляд ситуації з волонтерами, не передбачений. "Кожна особа відповідно до закону України, яка має відповідний вік, не знята з військового обліку, звичайно, підлягає призову. Навіть якщо вона волонтер", - каже він.

Хоча сам адвокат сам не зовсім згоден з таким положенням. Він каже про заскорузлість старого законодавства. Тобто людина не має можливості виконувати ту роботу, в якій коефіцієнт корисності у неї буде вищий.

Це питання намагалися врегулювати у ВР навесні 2022-го року - про відтермінування призову для волонтерів. Проте його так і не ухвалили. Адвокат каже, що у нас сьогодні фактично немає офіційного реєстру волонтерів. 

Ростислав Смирнов, своєю чергою, каже про необхідність бронювання волонтерів від військової служби, але спочатку потрібно розробити справедливий алгоритм щодо цього.

Мобілізація в Україні

Через повномасштабне вторгнення Росії в Україну в нашій країні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію. Наразі повістки видають у метро, на вулиці та за місцем роботи.

За ігнорування повістки та неявку до військкомату в період воєнного часу в Україні передбачена адміністративна й кримінальна відповідальність, наголошує адвокат.

У ЗСУ пояснювали, що військовозобов'язаних українців, яких визнали обмежено придатними до служби, теж можуть мобілізувати

Вас також можуть зацікавити новини: